(Фото: Министарство)
27/06/2021 u 17:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Министарство пољопривреде: Покренуће процедуре за усвајање агробуџета

Министарство је, одмах након састанка, упутило савјетодавне службе на терен гдје ће се након процјене ситуације од стране пољопривредних стручних служби покренути процедура за подршку пољопривредницима

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде покренуће процедуре за усвајање агробуџета како би омогућило подршку у оквиру агробуџетских мјера произвођачима пољопривредних производа у Црној Гори, саопштено је током посјете ресорног Александра Стијовића произвођачима кромпира, јавља Mina business.

Стијовић је, како је саопштено из Министарства, заједно са државним секретаром Небојшом Величковићем, директором Директората за пољопривреду Мирославом Цимбаљевићем и начелником Директората за рурални развој Милошем Кусовцем, посјетио произвођаче кромпира у Тузима.

-Они су заједно покушали да нађу решења за проблеме са вишковима повртарских производа са којима се произвођачи сусрећу, посебно младог кромпира и лубенице- наводи се у саопштењу.

Стијовић је, како је саопштено, разговарао са произвођачима, како би у директном разговору сазнао како министарство може да им помогне, а приликом посјете констатовано је да је кромпир одличног квалитета и да су приноси изузетно добри.

-Заједнички закључак је да је због велике количине младог кромпира у овом тренутку откупна цијена је врло ниска те да је потребно интервенисати како би се помогло произвођачима- наводи се у саопштењу.

Додаје се да је посебно потребно интервенисати јер је, због великих врућина, потребно складиштити кромпир.

Произвођачи су, како се наводи, тражили хитност у реакцији због најављених киша у наредним данима.

-Што се тиче лубенице, констатовано је да је принос изузетан ове године и да тренутно нема проблема на тржишту, али да се могу очекивати у наредном периоду-казали су из Министарства.

Напоменуто је, како се додаје, да угоститељи још не раде пуним капацитетом иако је сезона добро кренула, али да се надају да ће се даљим приливом туриста отворити додатни простор на домаћем тржишту за повећање потражње и раст цијена.

Стијовић је, као кључан фактор успјешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту, навео поштовање стандарда и прилагођавање купцима и рекао да ће министарство одмах покренути механизме у оквиру својих могућности како би се помогло произвођачима.

Он је нагласио да ће, с обзиром на то да закон о буџету ступа на снагу сјутра, Министарство одмах по објављивању у службеном листу покренути процедуре за усвајање агробуџета како би након тога омогућили подршку у оквиру агробуџетских мјера произвођачима пољопривредних производа у Црној Гори.

-Министарство је, одмах након састанка, упутило савјетодавне службе на терен гдје ће се након процјене ситуације од стране пољопривредних стручних служби покренути процедура за подршку пољопривредницима- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 09:14