Инес Мрдовић / - Дан архива негдје
23/10/2021 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Млак Спајићев план, фирме блиске бившој власти могу да одахну

Акција за социјалну правду ће пред Уставним судом тражити оцјену свих оних законских прописа, којима се буде креирао фаворизујући порески систем у земљи

Ресор Милојка Спајића не усуђује се на озбиљније повећање стопе пореза на добит и пуњење државне касе на тај начин, па могу да одахну моћне фирме блиске бившој власти, у јавности фигуративно познатије као тајкунске фирме, а које су добрим дијелом захваљујући постојећој привилегованој пореској политици, већ нагомилале десетине и стотине милиона еура кеша, саопштила је Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду.

Како наводи, те фирме ће наставити да плаћају најнижи порез на добит у Европи, а што се може закључити након јучерашње објаве са састанка у Привредној комори, гдје је привредницима представљен „Маршалов план – Европа сад“ од стране Министарства финансија и социјалног старања (МФСС).

 - Објелодањена је најава да је планирано прогресивно опорезивање, са три стопе пореза на добит, и то од 9 одсто, 12 одсто и 15 одсто. До 100 хиљада еура опорезива добит биће по стопи девет одсто, од 100 хиљада до 1,5 милиона еура стопа ће бити 12 одсто, а преко 1,5 милиона ће бити 15 одсто. Садашња стопа пореза на добит је само девет одсто и уведена је крајем 2004. године, што се поклапа са почетком довођења наводних иностраних стратешких инвеститора, а којима је дат низ привилегија на директну штету Државе. До тада се на добит до 100 хиљада еура плаћало 15 одсто пореза, а преко 100 хиљада се плаћало 15 хиљада еура и 20 одсто на износ добити - тврди она.

Дакле, како додаје Мрдовић,  ни пуну деценију и по од увођења привилеговане стопе пореза на добит од девет одсто, чиме се Држава одрекла на десетине и десетине милиона еура, које је могла да потроши за пензије, социјалне услуге, здравствену заштиту, изградњу путева, нова влада (која себе назива демократском и обећала је правду за све) није у стању да исправи пореске неправде у корист грађана ове веома сиромашне, а изнад свега похаране земље.

 - С тим у вези, дјелују неприкладно флоскуле да су ниске стопе пореза на добит потребне због некакве конкурентности Црне Горе, а као да све остале земље Европе, у којима су знатно веће стопе овог пореза, раде против себе и своје конкурентности, а једино Црна Гора ради у свом интересу. Стога је крајње вријеме да се престане подваљивати грађанима ове земље и вријеђати им се њихова елементарна интелигенција - поручује она.

Такође, како истиче, забрињавајућа је најава да би иновативне компаније могле бити ослобођене плаћања пореза на добит током првих пет година пословања, што у пракси може бити својеврсно отварање Пандорине кутије, поготову што би могао настати „грабеж“ за оснивањем таквих компанија и пребацивањем постојећих бизниса на иновативност, али и након пет година дислокација многих иностраних иновативних бизниса из земље.

 - Нејасно је да ли су рађене фискалне анализе и на чему су засноване пројекције о планираним пореским ослобађањима, али судећи по ономе што је објелодањено државна каса ће и даље бити без значајних прихода, те се изгледа више мислило о интересу приватног капитала (домаћег и иностраног) и пуњењу приватних џепова, него о интересу грађана, рецимо, о интересу 16 хиљада пензионера, који примају биједних 145 еура мјесечне пензије - тврди Мрдовић.

Како напомињу, упркос чињеници да, за разлику од Хрватске, црногорски Устав не садржи начело да се порески систем заснива на једнакости и правичности, те поражавајућим оцјенама о необјективности и зависности црногорског правосудног система, Акција за социјалну правду ће пред Уставним судом тражити оцјену свих оних законских прописа, којима се буде креирао фаворизујући порески систем у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:40