Boris Mugoša / foto: Srđan Boljević, Dan
25/08/2024 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mugoša: Aktuelni hibridni model Zakona o Razvojnoj banci pun problematičnih rješenja

Aktuelni hibridni model Zakona o Razvojnoj banci je predložen bez javne rasprave i bez traženja mišljenja Centralne banke, Evropske komisije i drugih institucija. Mnogo je problematičnih rješenja koja odstupaju od uporednih iskustava, EU standarda i sl, kazao je Boris Mugoša, poslanik Socijaldemokrata.

- Na sve nedostatnosti Zakona o Razvojnoj banci sam jasno ukazivao i na odboru i na plenumu. Dao i konkretni predlog da se održi tematska sjednica na odboru za ekonomiju, finansije i budžet gdje bi bili pozvani svi relevantni akteri u ovoj problematici, nakon čega bi kroz ozbiljnu javnu raspravu do kraja godine dobili kvalitetan Zakon o Razvojnoj banci - kazao je Mugoša.

On je istakao da nedostaci i neprecizna zakonska rješenja u dijelu poslova (depoziti, platni promet) kojima će se baviti Razvojna banka, organa upravljanja bankom, finansiranja i javnosti rada ukazuju na potrebu vraćanja tog zakona na javnu raspravu, pribavljanja neophodnih mišljenja nadležnih institucija u CG i Evropske komisije…

- Na mnoge od njih je ukazala i Centralna banka, ako su informacije koje su objavljenje danas u medijima tačne - napisao je Mugoša na mreži X.

Milatović vratio parlamentu Zakon o razvojnoj banci Crne Gore na ponovno odlučivanje

- Zato očekujem da kod drugog glasanja za zakon (jer je vraćen na ponovno odlučivanje) poslanici pokažu dodatnu odgovornost i ne izglasaju veoma sporna zakonska i sistemska rješenja, kao i da nakon toga u jednoj transparentnoj i ozbiljnoj proceduri se svi zajedno uključimo i pripremimo adekvatan tekst Zakona o Razvojnoj banci koji bi usvojili do kraja godine. Ne smiju se kreirati ovako ozbiljni zakoni na bazi logike predizbornog ubiranja dnevno-političkih poena. Nažalost, imam osjećaj da će se u septembru glasati svakakvi zakoni kako bi se sve lošije pozicije pojedinih političkih subjekata pokušale poboljšati raznim nerelanim obećanjima utemeljenim u nedostatnim zakonskim rješenjima. “Što je brzo, to je i kuso” - poručio je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 00:04