Saša Mujović / - Srđan Boljević
20/08/2024 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mujović traži preispitivanje nacionalnih obaveza vezanih za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte

Kako je najavio tokom skupštinske rasprave o usvajanju Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, ministar energetike Saša Mujović, uputio je dopis direktoru Energetske zajednice Arturu Lorkovskom, sa molbom da se pomogne Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine na održiv način, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

- Naime, Crna Gora je u obavezi da redukuje nivo emisija gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na referentnu 1990. godinu. Izmjereni nivo emisija na kraju 2022. godine je iznosio 3.307 kt CO2e, a definisani cilj do 2030.godine podrazumijeva potrebu za redukcijom od približno 887 kt CO2e (oko 27 odsto). Cilj je teško dostižan i podrazumijevao bi radikalne poteze, poput značajnog smanjenja broja radnih sati Termoelektrane Pljevlja, zamjene konvencionalnih automobila elektromobilima u iznosu od oko 50 odsto ili djelovanjem na neenergetski sektor (poljoprivreda). Sve navedene aktivnosti bi bile izuzetno opterećujuće sa ekonomskog aspekta i sigurno bi ugrozile standard stanovništva - kazali su iz Ministarstva energetike.

Kao odgovorna Vlada, kako navodi Mujović, ne želimo eskivirati obaveze koje znače zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena, ali ne smijemo ugroziti ni naše građane primjenom bilo koje neodržive mjere.

- Imajući na umu da je Crna Gora jedina država u okruženju kojoj nisu uračunate tzv. “ponorne emisije”, odnosno uticaj šuma na poništenje dijela efekta proizvedenih gasova sa efektom staklene bašte, u dopisu ljubazno molim Lorkovskog da se izvrši preispitivanje naših obaveza i da se uvaži makar dio ponornih emisija. U slučaju pozitivnog odgovora bili bi u prilici da ispunimo naše obaveze na putu ka EU i sačuvamo ekonomiju i standard stanovništva - naveo je Mujović.

Mujović: Nabavkom električne energije po povoljnim cijenama i smanjenjem gubitaka na mreži zaštititi krajnje korisnike

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:34