Радници Жељезаре са министром Милатовићем / -ZELJKO SAPURIC
26/01/2022 u 11:46 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не назире се обнављање производње: ​Агонија 270 радника жељезаре "Тошчелик" траје скоро годину

Док траје ова агонија, ми радници смо као онај ходач по жици изнад бездана, док нам на крајевима штапа балансирају с једне стране турски власник, а са друге држава. А испред нас се путу не види краја, казао је Рабреновић

Производња у никшићкој жељезари "Тошчелик", која је обустављена у марту прошле године, неће бити покренута до даљњег, информација је коју фабрички Синдикат последњих мјесеци добија из управе али и из Министарства економског развоја. Турска фирма "Тошчелик", која је дио "Тосјали групе", још преговара са наводним инвеститорима који су заинтересовани да купе никшићку фабрику.

– Синдикат је у више наврата тражио одговор од послодавца до када ће тренутно стање трајати, али је одговор онај стари – преговори су у току, а док се они не заврше остаје плаћено одсуство од 90 одсто за запослене. Једина новина је да ће се зараде запослених обрачунавати по програму Владе "Европа сад" и до краја мјесеца ће бити позвани на потпис нових уговора – саопштио је јуче предсједник Синдиката "Тошчелика" Жељко Рабреновић.

image

Жељко Рабреновић

-ZELJKO SAPURIC

Он истиче да је након скоро годину од прекида производње сувишно и говорити о забринутости и несигурности око 270 радника жељезаре, док држава, односно њено ресорно министарство не одговара на упорне позиве и поруке Синдиката.

– Вјерујем да су превише заузети послом и претрпаним распоредом, али вјерујем да они и немају неких нових сазнања. Тако док траје ова агонија, ми радници смо као онај ходач по жици изнад бездана, док нам на крајевима штапа балансирају с једне стране турски власник, а са друге држава. А испред нас се путу не види краја. Изгледа да се поново преко ноћи заборавило на раднике Жељезаре, КАП-а, Металца, рударе и све друге, док је поново почело пребројавање на патриоте и издајнике. Док нам је привреда на издисају, умјесто да се спаси што се спасити може, наша економија се заснива на сунцу и снијегу и ваљда нема мјеста паници док год на тржишту има довољно банана – изјавио је Рабреновић.

Из "Тошчелика" обуставу рада правдали су нелојалном конкуренцијом на тржишту, падом продаје због епидемије вируса корона, најављујући сваког мјесеца могућност почетка производње што се до данас није догодило. Прошле године су од Владе тражили вишемилионску помоћ за обнављање рада у Жељезари, а када нису добили конкретан одговор наводно су се окренули продаји фабрике. Имовину жељезаре турски инвеститори купили су из стечаја 2012. године, за 15,1 милион еура уз обећање да ће за три године уложити 35 милиона еура и упослити до 550 радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:07