Predstavljena ponuda za zakup pogona Željezare / - ŽELJKO ŠAPURIć
30/01/2024 u 11:05 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nikšić: Predstavljene ponude za zakup pogona Željezare

Ponude su otvorene i pročitane pred komisijom koju su činili predstavnici EPCG i EPCG Željezare Nikšić i Ministarstva energetike i rudarstva

U prostorijama Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Nikšiću javnosti su predstavljene tri prispjele ponude u okviru Međunarodnog javnog poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice nikšićke EPCG Željezare.

Ponude su otvorene i pročitane pred komisijom koju su činili predstavnici EPCG i EPCG Željezare Nikšić i Ministarstva energetike i rudarstva.

Prva ponuda je prispjela od kompanija “Kvalitetsbygg-Uber Nordic” ispred koje je otvaranju ponuda prisustvovao Hadži Radoslav Perović.

Druga ponuda pristigla je od kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana (Švajcarska) bez prisustva predstavnika. U ovoj ponudi istaknut je plan da se u Željezaru uloži 5 do 6 miliona eura u pogone Čeličane i Kovačnice i pokrene ciklus proizvodnje u tri smjene, sa planom zaposlenja oko 150 radnika u različitim fazama.

Traže predviđeni zakup od 5 godina i dodatnih 5, a nakon toga i mogućnost otkupa željezarinih pogona.

Treća ponuda je pristigla iz kompanije Neksan ispred koje je otvaranju ponuda prisustvovao Miodrag Davidović. Ova kompanija je ponudu dostavila zajedno sa kompanijama “Universal Energy (Kina) - Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka).

Putem e-maila stiglo je i pismo kompanije “Wiesinger” koje je pročitano ovom prilikom, ali s naznakom odluke Komisije da se ne može računati kao ponuda.

Predstavnik EPCG u Komisiji Miro Vračar kazao je da je danas realizovana prva faza cijelog procesa, kojoj nakon završavanja zapisnika koje će potpisati predstavnici kompanija-ponuđača, slijedi pregovarački proces u okviru kojeg će ponuđači imati priliku da svoje ponude dopune.

- Nakon ove prve faze slijedi pregovarački postupak. Nećemo žuriti u dnošenju odluka, već ćemo sve ozbiljno razmatrati kako bi donijeli kvalitetnu i ispravnu odluku. Ta odluka neće biti produkt jedne institucije i jedne kompanije čiji smo mi vlasnici, već će ta odluka biti donešena u saradnji sa svim relevantnim institucijama - kazao je Vračar.

Davidović je ovom prilikom pitao da li će ponuđači dobiti sistem vrednovanja ponuda i koje su garancije koje moraju dostaviti ponuđači.

- Očekujemo da ćete nam na ozbiljan način dostaviti šta je to što naši konzorci moraju da ispune i koje su to garancije i u kom obliku kao i pravne mogućnosti koje mogu da se sprovedu u ovom ciklusu. To su važni kriterijumi koje treba da postavite kako bi se znalo da li su vama prioriteti broj zaposlenih, prširenje produkcije, ratvoj drugih kapaciteta, ograničavanje samo na Čeličanu i Kovačnicu i sl. - kazao je Davidović.

Vračar je kazao da će definisati kriterijume i matematički princip bodovanja.

- Garancije će siguno biti sastavni dio postupka koji slijedi u drugoj fazi. Svakog ponuđača ćemo o tome pismeno obavijestiti. Koje su garancije, kakve i na koji rok - odgovorio je Vračar.

Perović je ovom prilikom zamolio da se "ne donosi odluka preko koljena" i da se u cijeli proces uključi premijer Crne Gore i resorno ministarstvo, jer se radi o postupku koji je značajan za sve građane Crne Gore.

- Željezara nije igračka, bez obzira na to koliko je ona sada devastirana i kako sada izgleda - kazao je Perović.

Vračar je istakao da će utvrditi datum kada će se dostavljatu dopunjene ponude po javnom pozivu koje će biti predmet pregovaračkog postupka.

- Posebnu pažnju na dopunu ponuda validnih ponuđača treba usmeriti na sposobnost i vrijeme pokretanja proizvodnje u Željazari na period koji je potreban kao pripremni period za aktiviranje proizvodnih pogona. Takođe, ponuđači treba da se fokusiraju i na period zakupa. Javnim pozivom je definisan period od pet godina, kao i na cijenu zakupa. Takođe će nas interesovati investioni program kako bi vidjeli koliki je obim investionog ulaganja - kazao je Vračar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 01:31