/ - Нина Дракић
17/12/2021 u 13:38 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нина Дракић нова предсједница Привредне коморе Црне Горе

Вјерујем да ће реализација овог програма допринијети да се рад и позиција Коморе унаприједе, а њена улога заступника, промотера и сервиса приведе оснажи, казала је Дракић

Докторка економских наука Нина Дракић нова је предсједница Привредне коморе Црне Горе - одлучила је Скупштина ове пословне асоцијације на сједници одржаној 17. децембра 2021. године.

-За Дракић је гласало 37 од укупно присутних 49 чланова Скупштине, док је кандидат Срђан Лаковић добио 12 гласова и Ирена Радовић  без гласова. Нина Дракић је прва жена на челу најутицајније пословне асоцијације која 94. годину окупља цјелокупну црногорску привреду, прва докторка наука на том положају и најмлађи предсједник у тренутку ступања на дужност-саопштено је из те установе.

Рођена је 11. новембра 1980. године у Подгорици. Завршила је Економски факултет Универзитета Црне Горе 2003. године, а звање доктора економских наука стекла 2018. године на Факултету за међународну економију, финансије и бизнис Универзитета Доња Горица.

Ауторка је више научних радова, а посједује лиценцене за послове брокера и инвестиционог менаџера, те тренера корпоративног управљања. Усавршавала се у Јапану и Турској. Радила је на пројектима УСАИД, Свјетске банке, ГИЗ-а и УНДП-а.

Од 2010. године ради у Привредној комори Црне Горе, гдје је поред осталога обављала послове директорице Сектора за истраживања и анализе, потпредсједнице Привредне коморе, а од 1. септембра 2021. године вршила је дужност предсједника ове асоцијације. Аутор и коаутор је  бројних економских анализа, а учествовала је у имплементацији више међународних пројеката.

Дракићева има богато искуство у раду са привредом, а као њен заступник учествовала је у бројним радним групама и тијелима Владе, међу којима Савјет за сузбијање сиве економије, Савјет за конкурентност, Свајет за приватизацију, Савјет статистичког система Црне Горе и др.. Свој допринос даје и преговорима Црне Горе са Европском унију, као чланица Радне групе за Преговарачко поглавље 16 – Порези и 30 - Вањски односи.

Обраћајући се Скупштини, др Нина Дракић је истакла намјеру да оснажи рад органа и тијела Коморе као и сарадњу са доносиоцима одлука на државном и локалном нивоу. Асоцијација ће интензивно доприносити јачању конкурентности и промоцији привреде, интернационализацији пословања, ширењу нових знања и реализацији међународних пројеката. У фокусу рада Коморе, према њеним ријечима, биће формирање центара за дигиталну трансформацију, зелену и циркуларну економију, те јединствене контакт тачке за све услуге које ова асоцијација може да пружи микро, малим и средњим предузећима. Залагаће се за повећање транспарентности рада Коморе, отворености и видљивости.

- Вјерујем да ће реализација овог програма допринијети да се рад и позиција Коморе унаприједе, а њена улога заступника, промотера и сервиса приведе оснажи – казала је Дракић.

Мандат двадесете предсједнице Привредне коморе започеће 1. јануара наредне године.

Скупштина је на истој сједници усвојила Програм рада Привредне коморе и одлуке о финансијском плану, те о висини, начину и роковима плаћања чланског доприноса за 2022. годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:54