/ - Са састанка
21/09/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Норвешка подржава развој малих предузећа у Црној Гори са милион еура

Циљ је и унапређење иновационог екосистема и јачање институција задужених за развој иновација у Црној Гори

Норвешка ће у наредне двије године издвојити милион еура за развој малих предузећа и унапређење екосистема иновација у Црној Гори. Норвешка ће, кроз другу фазу пројекта Норвешка за вас - Црна Гора, која ће трајати до септембра 2023. године, подржати црногорску Владу у убрзању, трансформацији и диверсификацији економије.

Из Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) је саопштено да су циљеви пројекта Норвешка за вас - Црна Гора унапређење ефикасности и ефективности подршке за развој и трансформацију сектора микро, малих и средњих предузећа.

Циљ је и унапређење иновационог екосистема и јачање институција задужених за развој иновација у Црној Гори, у складу са новим законским и стратешким оквиром и најбољим европским праксама. Министар економског развоја, Јаков Милатовић, казао је да му је посебно задовољство што су у овој фази пројекта заједнички препознали подршку малој привреди и иновацијама, као кључних генератора развоја црногорске привреде.

- С обзиром на бројне реформске активности које је Влада предузела у протеклом периоду у овим областима, охрабрује подршка коју нам норвешка Влада пружа, а UNOPS и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (UNDP) имплементирају, и која представља додатну вриједност нашим напорима да креирамо повољан амбијент за економски развој базиран на знању и малом бизнису- рекао је Милатовић.

Пројекат ће, кроз седам резултата, подржати Владу у осмишљавању, имплементацији и праћењу програма државне подршке за микро, мала и средња предузећа и радити са локалним самоуправама на унапређењу пословног окружења и побољшању сарадње са централним властима.

Амбасадор Норвешке, Јорн Еуген Јелста, саопштио је да ће наставак подршке базирати на искуствима из прве фазе пројекта.

- Надам се да ће Министарство економског развоја бити интегрални део наставка овог програма, чије ће најбоље праксе уврстити у свој рад- додао је Јелста.

Он је казао да наставак пројекта Норвешка за вас - Црна Гора представља опипљив доказ да је Норвешка посвећена у пружању подршке Црној Гори да унапреди економски и социјални развој, побољша добро управљање и допринесе регионалној стабилности.

Из UNOPS-а је саопштено да ће пројекат, у домену иновација, подржати оснаживање новооснованог Секретаријата Савјета за иновације и паметну специјализацију, као и јачање институционалног оквира Фонда за иновације и његових капацитета.

- Осим тога, подршка Норвешке биће усмјерена и на подршку новооснованом Научно-технолошком парку Црне Горе, оснивању Националне канцеларије за технолошки трансфер и унапређењу мониторинга и контроле спровођења иновационих политика кроз примјену дигиталних алата- додаје се у саопштењу.

Стални координатор УН-а у Црној Гори, Петер Лундберг, казао је да му је драго што Норвешка наставља да подржава Владу кроз другу фазу пројека, која ће допринијети развоју земље и испуњењу Агенде 2030.

- Наставак пројекта спровешће UNOPS у сарадњи са UNDP, што сматрам признањем заједничког рада различитих агенција УН у Црној Гори, Владе и амбасаде Норвешке- рекао је Лундберг.

Кроз прву фазу, коју је UNOPS реализовао од децембра 2018. до маја ове године, пројекат је спровео четири јавна позива за подршку малим предузећима и развоју пословања и спровођење стручних обука и развој локалне инфраструктуре.

Одабрано је више од 40 пројеката за додјелу бесповратних средстава.

- На тај начин, 160 малих предузећа добило је неоходну опрему и услуге, којима су унаприједили своје пословање и отворили 39 нових радних мјеста, а више од 70 одсто њих је увећало приходе. Стручне обуке успјешно је завршило 68 незапослених особа, од којих је 41 добила запослење, док су остали побошљали вјештине потребне за проналажење посла- прецизирали су из UNOPS-а.

Директорица вишедржавне канцеларије УНОПС, Микела Телатин, казала је да су поносни на досадашње резултате пројекта у повећању приступа запошљавању и побољшању локалне инфраструктуре.

Она је најавила да ће током друге фазе наставизи да ојачавају економски сектор и доприносе иновацијама.

- UNOPS ће остати у потпуности посвећен заједничкој сарадњи са Министарством економског развоја и Норвешком, локалним самоуправама и осталим националним партнерима, као и пружању стручне подршке у областима пројектног менаџмента, инфраструктуре и јавних набавки- додала је Телатин.

UNOPS ће другу фазу пројекта спровести у партнерству са UNDP-ом, којем је повјерен рад на унапређењу екосистема иновација у земљи.

Стална представница UNDP-а у Црној Гори, Даниела Гаспарикова, саопштила је да је држава препознала значај иновација, истраживања и развоја, постепено повећавајући издвајања из буџета за те области.

- UNDP жели да подржи иновативну заједницу, промовишуц́и предуслове коришћење иновација за добробит људи и стварање иновационе културе у којој ће појединци имати безбједно окружење за учење из грешака, уз неизоставан заједнички рад на јачању система као цјелине- закључила је Гаспарикова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:22