Финансијски извјештај фирме Deltagrip Trading LLP / -Фото: ЛУПА
10/10/2021 u 13:03 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови детаљи о афери „Пандора папири”: Блажов бизнис финансирала фирма „тешка” 439,5 милиона

У обртним средствима фирме Deltagrip Trading LLP, која је финансирала фирму DGT Energy LLP – Блажа Ђукановића, евидентирано jе да се 56.628.000 долара односи на дужнике. Интересантно jе да је у финансиjском извjештаjу компаниjе наведено да нема запослених

Британска компаниjа Deltagrip Trading LLP, коjа jе финансирала фирму DGT Energy LLP – Блажа Ђукановића, сина предсjедника државе Мила Ђукановића, приjавила jе у марту ове године да jе имала обрт од 439,5 милиона долара. То показуjе финансиjска документациjа до коjе jе дошла Мрежа за истраживање организованог криминала и корупциjе – ЛУПА.

Обрт компаниjе Deltagrip Trading LLP, коjа jе регистрована у Лондону – за трговину нафтом, годинама jе увећаван до 2020. године. У извjештаjу из марта ове године пише да се 100 одсто приjављеног обрта може приписати географским тржиштима изван Уjедињеног Краљевства (УК) Велике Британиjе и Сjеверне Ирске.

Краjњи власници компаниjе Deltagrip Trading LLP, кроз офшор компаниjе са Британских дjевичанских острва Artemis Ventures International Limited и Laymarsh Investments Limited, су хрватски консултанти за нафту и гас Ведран Перше и Jасминко Умићевић – открила jе раниjе Мрежа за афирмациjу невладиног сектора (МАНС).

У обртним средствима фирме Deltagrip Trading LLP евидентирано jе да се 56.628.000 долара односи на дужнике, а 1.023.000 долара на улагања у обртна средства, као и 8.127.000 долара на стање у банкама и готовини. Интересантно jе да је у финансиjском извjештаjу компаниjе наведено да нема запослених.

У извjештаjу се у посебном диjелу о дужницима поjашњава да се 10.132.000 долара односи на дугове коjи доспиjеваjу након више од годину дана, а 42.889.000 долара на трговинске дужнике. Представници фирме Deltagrip Trading LLP приjавили су да имаjу и повjериоце. Ту jе евидентиран износ од 43.254.000 долара коjи се односи на трговинске повjериоце, чиjи износи се реализуjу током jедне године.

Мрдовић: Милионски обрт и офшор фирме индикатор за истрагу

Правна савjетница у Акциjи за социjалну правду (АСП) Инес Мрдовић казала jе да се ради о великоj суми обртних средстава на годишњем нивоу, коjу приказуjе фирма Deltagrip Trading LLP.

– Међутим, треба указати да сам финансиjски извjештаj не садржи детаљниjе податке о повjериоцима и дужницима, већ су они сакривени иза укупних цифри. Оно што треба назначити jесте да иза тих цифри може бити сакривена било коjа фирма или било коjе лице. Имаjући у виду да се ради о компаниjи у власништву лица, за коjа jе откривено да су опраштали дугове фирми сина црногорског предсjедника, регистрованоj у офшор зони, за тужилаштво би то требало да буде индикатор да се усмjери ка њоj. Вриjеме ће ипак показати, да ли ће то и бити потези црногорског тужилаштва – рекла jе Мрдовићева.

У диjелу финансиjска средства евидентирано jе да се износ од 57.651.000 долара односи на финансиjску имовину, коjа jе дужнички инструмент мjерен по амортизованоj вриjедности. У последњем финансиjском извjештаjу, коjи jе достављен надлежнима у Лондону, ниjе прецизирано коjа правна и физичка лица су повjериоци, а коjа дужници компаниjе Дeltagrip Trading LLP.

Victoria Bridge Finance Ltd jе своjоj ћерки компаниjи из Лондона средином 2016. године дуговала преко 108 хиљада фунти, односно те године око 132.500 еура. Краjем марта 2019. године, DGT Energy LLP подниjела jе своj последњи финансиjски извjештаj у коjем се може видjети да ниjе платила своjе дугове, нити jе наплатила своjа потраживања. Блажо Ђукановић и Ведран Перше у одговорима на питања МАНС-а и ИЦИJ-а потврдили су раниjе да jе комплетан дуг Victoria Bridge Finance Ltd jе отписан. Истраживачки портал ЛУПА покушао jе да добиjе одговор од сина предсjедника државе, између осталог и на питање – Да ли jе компаниjа Deltagrip Trading LLP из Лондона, коjа jе имала обрт од преко 439,5 милиона долара, пребацивала новац jош неким иностраним компаниjама коjе се повезуjу са породицом Ђукановић, међутим, одговор ниjе стигао до обjаве истраживања. Главни специjални тужилац Миливоjе Катнић (ГСТ) казао jе јуче Порталу РТЦГ да тужилаштво има капацитета да правовремено добиjе информациjе о пословању компаниjа у иностранству, укључуjући Уjедињено Краљевство (УК) и Британска дjевичанска острва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:20