/ Обавезна фискализација
01/06/2021 u 07:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Од данас обавезна примjена фискализациjе за све обвезнике

Поступак електронске фискализациjе подразумиjева посjедовање дигиталног сертификата издатог од сертификационих тиjела у Црноj Гори, сталне интернет везе и адекватног софтверског рjешења

Систем електронске фискализациjе, коjи подразумиjева фискализациjу готовинских и безготовинских трансакциjа путем интернета и у реалном времену, од данас мораjу примjењивати сви обвезници.

Закон о фискализациjи у промету производа и услуга почео jе да важи 1. jануара, када jе систем електронске фискализациjе пуштен у продукциjу.

Измjенама и допунама Закона, усвоjеним 29. децембра, остављена jе могућност прелазног периода до данас, за успостављање система електронске фискализациjе у реалном времену.

Измjене су, како jе раниjе обjашњено, урађене уважаваjући потребе привредне заjеднице и тренутне економске кризе изазване пандемиjом.

Пореским обвезницима jе, у првих пет мjесеци ове године, остављена могућност избора начина евидентирања промета производа, односно услуга, уз обавезу увођења примjене система онлајн фискализациjе у реалном времену од данас, за све обвезнике у складу са законом.

Поступак електронске фискализациjе подразумиjева посjедовање дигиталног сертификата издатог од сертификационих тиjела у Црноj Гори, сталне интернет везе и адекватног софтверског рjешења.

У понуди на црногорском тржишту налазе се различита рjешења како би порески обвезници обезбиjедили потребне предуслове по што економичниjим условима у зависности од њихових потреба и могућности.

Проjекат електронске фискализациjе спроводи се као четврта компонента проjекта Реформа пореске администрациjе у Црноj Гори и финансиран jе кроз заjам Свjетске банке (СБ).

Систем ће бити централизован и прикупљаће податке о промету. Сваки рачун коjи се изда, готовински или безготовински, биће фискализован у Управи прихода и царина и сматраће се валидним jедино уколико добиjе jединствени код рачуна коjи додjељуjе Управа.

Електронска фискализациjа представља jедан од наjважниjих проjеката реализованих током претходних десет година, не само у Управи, већ и у цjелокупноj области jавних финансиjа.

Проjекат има за циљ стварање предуслова за jош ефикасниjе сузбиjање сиве економиjе, имаjући у виду значаj уредног плаћања пореза за обезбjеђење државног буџета и финансирање свих потреба у друштву, али и санкционисања нелоjалне конкуренциjе за опстанак уредних обвезника на црногорском тржишту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:11