/ Фото: Илустрација
31/05/2021 u 12:17 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сјутра почиње примјена фискализације за све обвезнике

В.д. директора Управе прихода Александар Дамјановић казао је раније да није задовољан процесом

Систем електронске фискализације, који подразумијева фискализацију готовинских и безготовинских трансакција путем интернета и у реалном времену, од сјутра морају примјењивати сви обвезници.

Подсјетимо, вршилац дужности директора Управе прихода и царина Александар Дамјановић казао је раније за Портал Дана да није задовољан како тече процес електронске фискализације.

Дамјановић је тада навео да велики број предузећа није прешао на нови систем, што им је законска обавеза да ураде до 1. јуна.

- Нисам задовољан бројем оних који су ову обавезу преузели. Покушавамо да у ходу ријешимо текуће проблеме. Очекујем да број буде већи до 1. јуна, када закон званично ступа на снагу. Јасно је да не можемо постићи све - каже Дамјановић.

Закон о фискализацији у промету производа и услуга почео је да важи 1. јануара, када је систем електронске фискализације пуштен у продукцију.

Измјенама и допунама Закона, усвојеним 29. децембра, остављена је могућност прелазног периода до сјутра, за успостављање система електронске фискализације у реалном времену.

Измјене су, како је раније објашњено, урађене уважавајући потребе привредне заједнице и тренутне економске кризе изазване пандемијом.

Пореским обвезницима је, у првих пет мјесеци ове године, остављена могућност избора начина евидентирања промета производа, односно услуга, уз обавезу увођења примјене система онлине фискализације у реалном времену од сјутра, за све обвезнике у складу са законом.

Поступак електронске фискализације подразумијева посједовање дигиталног цертификата издатог од цертификационих тијела у Црној Гори, сталне интернет везе и адекватног софтверског рјешења.

У понуди на црногорском тржишту налазе се различита рјешења како би порески обвезници обезбиједили потребне предуслове по што економичнијим условима у зависности од њихових потреба и могућности.

Систем ће бити централизован и прикупљаће податке о промету. Сваки рачун који се изда, готовински или безготовински, биће фискализован у Управи прихода и царина и сматраће се валидним једино уколико добије јединствени код рачуна који дођељује Управа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:04