/ - ФОТО: ПКЦГ
28/05/2022 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан Сајам европских пројеката: Бројни бенефити за Црну Гору од ЕУ подршке

Потпредсједница Владе и министарка европских послова др Јована Маровић истиче да је Европа централна тема ових дана с обзиром на то да је у сусрет Сајму отворена и Европска кућа

Привредна комора Црне Горе, у сарадњи са Министарством европских послова, организовала је 28. маја Сајам европских пројеката у дворишту Дворца Петровића у Подгорици.

Манифестација, уприличена као дио прославе Мјесеца Европе, била је прилика да се посјетиоци упознају са пројектима које имплементирају институције, општине, компаније, универзитети и НВО сектор, те за разговоре са потенцијалним партнерима о позивима који се очекују у наредном периоду.

Сајам су отвориле предсједница Привредне коморе Црне Горе др Нина Дракић, потпредсједница Владе и министарка европских послова др Јована Маровић и амбасадорка ЕУ у Црној Гори др Оана Цристина Попа.

Привредна комора активно учествује у пројектима финансираним из ЕУ фондова кроз готово све, за Црну Гору, доступне програме. Осим самостално, она је партнер у европским пројектима и као чланица Коморског инвестиционог форума Западног Балкана. Такође, од самих почетака претприступних преговора, Комора заступа интересе свог чланства у овом процесу и активан је промотер европских вриједности.

- Учешће 45 институција, организација и компанија на овогодишњем Сајму, који на преко 60 штандова представљају више од 200 пројеката које имплементирају, потврђују да Црна Гора има капацитета да користећи доступну подршку европских фондова ради на себи и испуњава постављене циљеве. Иако увијек може и више и боље, сматрам да имамо разлога да будемо поносни на оно што се на овом пољу ради. Надам се да сви дијелите моје увјерење да ћемо ИПА ИИИ користити у још већем проценту, посебно узимајући у обзир све бенефите који се кроз њу нуде, па спремно чекамо нове позиве који су у најави за другу половину године –рекла је Нина Дракић.

Комора је, додаје предсједница, опредијељена да у наредном периоду додатно оснажи сопствене капацитете, како би остваривала још боље резултате за пословну заједницу.

- Вјерујем и да ћемо чланство у ЕУ, те структурне фондове који долазе са њим дочекати оспособљени до нивоа да нашим микро, малим и средњим предузећима будемо сигуран ослонац при кандидовању пројеката – казала је она.

Потпредсједница Владе и министарка европских послова др Јована Маровић истиче да је Европа централна тема ових дана с обзиром на то да је у сусрет Сајму отворена и Европска кућа

- Европске интерграције су у средишту рада нове Владе, која је посвећена томе да Црна Гора што прије приступи ЕУ и ови пројекти доприносе остварењу тог циља – казала је потпредсједница Владе.

Она је подсјетила да Црна Гора користи ЕУ фондове од 2007. године, те да су уз њихову подршку реализовани бројни пројекти. Тренутно се ради на оквиру за средства која ће се користити до 2027. године.

- Видјевши ове штандове, увјерена сам да смо знатно унапредили капацитете за коришћење европске подршке, али још треба да радимо на њиховом јачању. Овај сајам значајно помаже видљивости ЕУ пројеката међу нашим грађанкама и грађанима. У том и јесте суштина процеса европске интеграције, да наше грађанке и грађани имају конкретне добробити. То је остварено кроз бројне пројекте којима је јачана владавима права, заштита животне средине, образовање и здравство. Даље ћемо радити на јачању капацитета свих институција и корисника програма ЕУ како бисмо их што ефикасније спроводили – казала је потпредсједница Владе и министарка европских послова др Јована Маровић.

Амбасадорка др Оана Цристина Попа сматра да бројни пројекти презентовани на Сајму, које финансира ЕУ, доказују не само то да је Унија највећи донатор Црној Гори, већ и да се подршка користи на прави начин.

Она истиче да се предприступни фондови ЕУ користе за многе важне пројекте, од подршке реформи јавне управе и јачања владавине права до улагања у заштиту околиша и транспортну инфраструктуру.

- Наши нови ИПА фондови ће се још боље фокусирати на приоритетне области које одабере Црна Гора. Већ смо додијелили Црној Гори програме помоћи у вриједности од 40 милиона еура који покривају саобраћај, животну средину, пољопривреду и друге у оквиру програма 2021, који ће се реализовати ове и наредне године – казала је Попа.

Према њеним ријечима, ови програми могу дубоко промијенити животе обичних грађана.

- Видјела сам заједнице из сусједних земаља како расту заједно због наших прекограничних и других програма. Процес европских интеграција већ побољшава животе људи, а припрема земљу да постане дио Европске уније – казала је амбасадорка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 07:22