/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
01/12/2023 u 17:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održana sjednica: 2023. najuspješnija poslovna godina po finansijskom rezultatu IRF-a

Konstantovano je da je, zaključno sa novembrom, već ostvaren i za 12,2% premašen plan za 2023. godinu.

Odbor direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) na sjednici održanoj 30. novembra 2023. godine je, pored ostalih pitanja, razmatrao informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja.

Konstantovano je da je, zaključno sa novembrom, već ostvaren i za 12,2% premašen plan za 2023. godinu.

Istovremeno, konstantovano je da će, sasvim izvjesno, 2023. godina biti najuspješnija poslovna godina po finansijskom rezultatu IRF-a od njegovog osnivanja, što potvrđuju i podaci da je za devet mjeseci ove godine ostvaren pozitivan poslovni rezultat od 6,3 miliona eura.

- Gledajući kumulativno period 2021-2023. godina, od kada odgovornost za vođenje IRF-a ima sadašnje rukovodstvo na čelu sa Izvršnom direktoricom dr Irenom Radović, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat od preko 10 miliona eura. Devetomjesečni pozitivni rezultat u 2023. godini je dva puta veći od kumulativno ostvarene dobiti IRF-a od njegovog osnivanja 2010. godine - navode u saopštenju.

Odbor direktora je sa zadovoljstvom utvrdio da je IRF u periodu 2021-2023. godina crnogorsku privredu finansijski podržao sa preko 563 miliona eura, odobravanjem preko 1.200 kredita pod povoljnim uslovima za crnogorske privrednike.

- Takođe je konstantovana činjenica da se krediti odobreni privrednim subjektima u periodu 2021-2023. godine uredno vraćaju, odnosno da kvalitetni plasmani odobreni tokom ovog perioda čine 99,1% ukupnih plasmana. Navedeno ukazuje na oporavak naše privrede, ali i na adekvatnu procjenu rizika svakog pojedinačnog plasmana i neselektivan pristup klijentima od strane stručnih službi i menadžmenta IRF-a - dodaju u obraćanju.

Smatraju da prethodno navedene podatke dodatno snaži i činjenica da je koeficijent adekvatnosti kapitala IRF-a na nivou 25,9%, što je tri puta više od zakonom propisanog minimuma.

- Pored navedenih rezultata ostvarenih u obavljanju svoje osnovne djelatnosti, IRF je, kao društveno odgovorna kompanija, uporedo aktivno podržao projekte  ekonomskog osnaživanja mladih i žena, između ostalog SIA Montenegro 2023, Climathon, Sajam mladih preduzetnika, Bjelopoljski biznis forum, Regionalni sajam poljoprivrede u Petnjici i druge, a koji su od izuzetnog značaja za snaženje sveukupnog potencijala države i u  direktnoj je korelaciji sa osnaživanjem ekonomskog razvoja Crne Gore i demokratizacijom našeg društva - saopštili su iz IRF.

Ističu da društveno prepoznavanje njihovih aktivnosti čini ih ponosnim posebno kada se to odnosi na programe koji podstiču inkluzivnost, kao što je program  “Women on Boards” (Žene u Odborima 2023-2026), kojim Crna Gora ide u korak sa razvijenim ekonomijama EU, dok su podršku implementaciji najviših standarda korporativnog upravljanja dali lideri parlamentarnih partija u Crnoj Gori, članovi diplomatskog kora, kao i istaknuti privrednici i čelnici domaćih i stranih privrednih asocijacija.

- IRF je dodatno osnažio saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju, a ujedno i postao član Asocijacije državnih razvojnih banaka EU - Evropskog udruženja dugoročnih investitora (ELTI) i to kao prva državna razvojna institucija sa Zapadnog Balkana. Ostvareni rezultati u prethodne tri godine daju dodatni podstrek započetom procesu transformacije IRF-a u buduću Razvojnu banku Crne Gore, u procesu kojim koordinira Ministarstvo finansija, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i Centralnom bankom Crne Gore - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:10