/ - FOTO: УССЦГ
31/12/2021 u 12:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Коме зарада не буде исплаћена преко текућег рачуна, да пријави

Новчаном казном у случају непоштовања ове обавезе биће кажњен и предузетник у износу од 500 до 6.000 еура, наводе из УССЦГ

Поводом све већег броја анонимних дојава у вези са усвојеним програмом „Европа сад“ и повећањем минималне зараде на 450 еура почев од 01. јануара 2022. године, Унија слободних синдиката Црне Горе саопштила је следеће:

- Поводом све већег броја анонимних дојава да послодавци захтијевају од својих запослених да им укупну зараду исплаћују на руке, овим информишемо све запослене да је сваки послодавац обавезан да, сходно члану 105 важећег Закона о раду, свом запосленом зараду исплаћује искључиво преко текућег рачуна запосленог. Ово подразумијева да ниједан запослени за пуно радно вријеме не може примити зараду испод 450 еура, као и да послодавац мора да има доказ да је ту зараду запосленог исплатио преко банковног рачуна. Уједно, Унија слободних синдиата Црне Горе позива све запослене којима јануарска зарада не буде исплаћена преко њиховог текућег рачуна да нам анонимно пријаве послодавца, како би тај предмет процесуирали на поступање Инспекцији рада. Напомињемо да, осим што је непоштовање Закона о раду и права из рада запослених кривично дјело, за непоштовање обавезе исплате зараде запосленог у новцу и преко текућег рачуна правно лице - послодавац ће бити кажњен новчаном казном од 2.000 до 20.000 еура, а одговорно лице код тог правног лица биће кажњено новчаном казном од 200 до 2.000 еура. Новчаном казном у случају непоштовања ове обавезе биће кажњен и предузетник у износу од 500 до 6.000 еура- наводе из УССЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:14