Ријека Комарница / -DRASKO MILACIC
30/10/2021 u 11:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опречни ставови о изградњи хидроелектране: Без гранта упитна исплативост "Комарнице"

Уколико се не обезбиједе значајна грант средства, пројекат и његова исплативост су упитни. Тако да ће се те ствари детаљно анализирати тек по завршеном финансијском предлогу јер свакако смо мишљења да не треба безглаво улазити у било који пројекат, казао је Перуновић

О користи и штети од Хидроелектране (ХЕ) "Комарница" јуче се више сати расправљало на округлом столу који је у Шавнику организовао КОД, а којем су присуствовали представници надлежних институција, поменуте општине, ЕПЦГ, НВО сектора и неколико мјештана. Пројекат је вриједан око 270 милиона еура, а из Електропривреде су раније најављивали почетак градње ове године, али још увијек није завршен идејни пројекат, ни Студија изводљивости, док ће Еколошки елаборат бити у званичној процедури у другој половини новембра или почетком децембра.

Државни секретар Министарства капиталних инвестиција Марко Перуновић казао је да Влада и ЕПЦГ у овом периоду зелене енергетске транзиције раде на више пројеката, тражећи најбоље начине да се у највећој мјери уједно заштити и животна средина. "Комарница" не мора по сваку цијену бити изграђена, сматра он, али би допрнијела бољој електро-енергетској ситуацији у држави јер би годишње дала 213 гигават сати. Ипак, сагледаће се економске и еколошке оправданости до краја тог пројекта који је на листи приоритетних.

– Ми то гледамо на начин да уколико се не обезбиједе значајна грант средства да је сами пројекат и његова исплативост упитна. Тако да ће се те ствари детаљно анализирати тек по завршеном финансијском предлогу јер свакако смо мишљења да не треба безглаво улазити у било који пројекат, све треба ставити на папир и видјети које су добре, које лоше стране. Исто тако сигуран сам да ће се у сваком тренутку максимално водити рачуна о еколошким стандардима јер наше министарство види развој енергетике у првом виду у сагласју са екологијом – истакао је Перуновић.

Еколози против, Општина и мјештани сагласни

Представници организација које се баве заштитом животне средине изнијели су податке о еко систему у кањону Комарнице тврдећи, али истичући и несигурност због недоступности свих података и неистражености терена, да у том рејону постоје и заштићене врсте. Иако се очекивало, малом броју мјештана на округлом столу није дато довољно могућности да изнесу ставове, али су били изричити да шавнички крај због одсељавања становништва малтене одумире, те да их више не занимају никакве заштићене врсте него развој.

За градње ХЕ "Комарница" је и предсједник те Општине мр Југослав Јакић који је рекао да очекује да Шавник убрзо буде енергетско-туристичко чвориште сјевера Црне Горе.

– Мора се наћи баланс између онога што је економски интерес и заштита животне средине. Мислим да је то у овом пројекту могуће – рекао је Јакић.

Вук Иковић из КОД-а сматра да би било боље планирани новац уложити у развој соларне енергије јер "није добро да се Влада експонира са лошим пројектима", који ће се реализовати од новца грађана. Градњом ХЕ "Комарница", сматра он, нарушиће се амбијент Парка природе Комарница –Драгишница, чије оснивање би било обесмишљено тим пројектом.

– У једној држави енергетска стабилност је добрим дијелом диктирана еколошком. Примарна ствар је да имамо довољно електричне енергије, али да ли ћемо је потапањем Комарнице стварно имати – рекао је Иковић.

Представник ЕПЦГ Иван Мрваљевић је истакао Црна Гора зависи од хидрологије, а ове године је велика енергетска криза због суше и компанија се труди да обезбиједи редовно снабдијевање. Казао је да би при реализацији пројекта било потребно око 100 радника, те да су сугерисали општинама Плужине и Шавник да, уз помоћ ЕПЦГ, раде на оспособљавању потребних кадрова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:06