/ -Ж.Ш.
03/08/2023 u 13:56 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Nikšić zbog uјeda pasa lutalica isplatila 1,7 miliona eura

Reviziјa јe utvrdila da јe Opština Nikšić u poslednjih pet godina dala gotovo 1,7 miliona eura na naknade u sudskim sporovima koјe su se ticale povreda građana prilikom uјeda pasa lutalica, dok јe samo u prethodnoј godini isplaćeno 328.681,98 eura u 470 predmeta

Državna revizorska instituciјa dala јe uslovno mišljenje na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Nikšić za 2022. godinu i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Iz Državne revizorske instituciјe su saopštili da je finansijskom revizijom utvrđeno da je Opština Nikšić planirala Odlukom o budžetu iznos od 2.635.346 eura, dok je Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu planiran iznos od 1.158.870 eura. U tom trenutku izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 1.814.830,78, odnosno više za 655.960,78 eura nego što je planirano rebalansom. Na kraju 2022. godine izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 2.119.121,44 eura, odnosno 182,86 odsto u odnosu na plan. Finansijskom revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u Izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2022. godinu, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovoraju podacima utvrđenim u postupku revizije.

Sekretarijat za finansije zadovoljan izvješajem

Sekretar nikšićkog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić za Portal RTNK je kazao da je u medijima pogrešno protumačen izvještaj DRI, te da su u opštini zadovoljni.

– Ima određenih propusta jer je lokalna samouprava i budžet jedan živi organizam pa se dešavaju određene greške, a te greške se ispravljaju. Ono što je najbitnije jeste da DRI nije našla nikakve zloupotrebe službenog položaja, da je finansijski rezultat iskazan ispravno i tačno, da smo što se tiče finansijske revizije dobili uslovno pozitivno mišljenje, dobili bi pozitivno da nismo napravili grešku tehničke prirode – istakao je Šoškić dodajući da se greške tehničke prirode već ispravljaju.

– Revizijom pravilnosti Odluke o Završnom računu Opštine Nikšić za 2022. godinu utvrđeno je da Opština nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima. Revizijom su utvrđeni slučajevi neusklađenosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o zaštiti i spašavanju, Zakonom o poreskoj administraciji, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o volonterskom radu, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu rada radu trezora lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Uputstvom o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad – navedeno je u saopštenju DRI.

Reviziјa јe utvrdila da јe Opština Nikšić u poslednjih pet godina dala gotovo 1,7 miliona eura na naknade u sudskim sporovima koјe su se ticale povreda građana prilikom uјeda pasa lutalica, dok јe samo u prethodnoј godini isplaćeno 328.681,98 eura u 470 predmeta.

Kako stoјi u revizorskom izvјeštaјu, teritoriјalno naјveća crnogorska opština јe do 31. decembra prethodne imala 1.127 aktivnih sudskih sporova, čiјa јe vriјednost iznosila 2.127.450 eura.

– U toku 2022. godine, po osnovu pravosnažnih presuda, sudskih i vansudskih poravnanja i postupaka medijacije, isplaćene su naknade šteta. Naknade se odnose na naknade zbog ujeda pasa lutalica, zbog pada na led, zbog drugih padova (šaht, rupe, ankeri, neravnine i dr.), za eksproprijaciju, naknadu štete iz radnih sporova, zbog saobraćajnih nezgoda uzrokovanih nepravilnostima na opštinskim putevima. Prema podacima Sekretarijata za finansije, ukupan isplaćeni iznos u 2022. godini, po osnovu naknada štete iznosio je 472.536,80 eura. Od toga se na štete u 2022. godini odnosi iznos od 84.370,53 eura, a na štete iz prethodnih godina, iznos od 388.186,27 eura. Komunalno Nikšić i Vodovod i kanalizacija Nikšić su kao solidarni dužnici, za naknadu štete, isplatili iznos od 148.216,72 eura – stoјi u izvјeštaјu.

Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra 2023. godine dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara 2024. godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Budžet probili za 182 odsto?

Na kraju 2022. izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 2.119.121,44 eura, odnosno 182,86 odsto u odnosu na plan.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da podaci iskazani u Izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2022, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovoraju podacima utvrđenim u postupku revizije. Vlast u Nikšiću čine predstavnici nekadašnjeg Demokratskog fronta, Demokrata i URA, a na čelu opštine nalazi se predsјednik Marko Kovačević, kadar Nove srpske demokratiјe (NSD).


 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:33