/ - MINISTARSTVO
26/03/2024 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osam miliona eura iz IPA programa za crnogorske partnere u okviru Jadransko-jonskog programa

Institucije i organizacije iz Crne Gore ostvarile su zapažen uspjeh u okviru Prvog poziva IPA Jadransko-jonskog programa (IPA ADRION), kroz koji će njih 61 biti podržano sa oko osam miliona eura, saopšteno je na inicijalnom sastanku sa projektnim partnerima koji je Ministarstvo evropskih poslova organizovalo u Podgorici.

- Crnogorski partneri ostvarili su izvanredan rezultat u okviru Prvog poziva, budući da im je odobreno dvostruko više sredstava nego tokom cijele prethodne perspektive IPA II. To je dokaz kvalitetnog rada i kapaciteta naših korisnika, koji su pokazali ozbiljnu posvećenost i prepoznatljivost u Jadransko-jonskom regionu. Ministarstvo evropskih poslova će, kao i do sada, svim korisnicima biti na raspolaganju kao podrška u realizaciji projekata - istakao je Miloš Marković, v. d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, čestitavši korisnicima na uspješnim prijavama.

Tokom sastanka, korisnici su predstavili projekte i aktivnosti koje će sprovoditi, dok je Ministarstvo predstavilo vidove podrške koje u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom pruža u cilju uspješne implementacije projekata.

Program Interreg IPA ADRION usmjeren je na saradnju država u području Jadransko-jonskog regiona, a kofinansira ga Evropska unija. Pored Crne Gore, u programu učestvuju Italija, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija i San Marino.

U okviru Prvog poziva uslovno je odobreno 67 projekata ukupne vrijednosti oko 85 miliona eura, dok crnogorski partneri učestvuju u 54 projekta.

Projekti podržani u okviru Prvog poziva usmjereni su na: jačanje otpornosti na klimatske promjene, prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem (14 projekata), podršku razvoju cirkularne ekonomije u Jadransko-jonskom regionu (8 projekata), podršku očuvanju životne sredine (13 projekata), podršku održivoj multimodalnoj urbanoj mobilnosti (7 projekata) i jačanje pametne i karbonski-neutralne mobilnosti (6 projekata).

Očekuje se da će postupak ugovaranja projekata biti završen do septembra 2024. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:16