/ ilustracija foto
15/08/2021 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отежана наплата потраживања у сектору трговине

Нарочито је заступљено нелегално пословање у дијелу продаје дуванских производа, навели су из Одбора Удружења трговине

Пословање у сектору трговине карактерише отежана наплата потраживања и блокаде рачуна, при чему тај, иначе карактеристичан проблем, још изражајнијим чини ситуација изазвана коронавирусом, оцијењено је из Привредне коморе (ПКЦГ).

Из Одбора Удружења трговине ПКЦГ су рекли агенцији Mina-business да на пословање негативан утицај има и сива економија, и то у дијелу нерегистровања дјелатности, неформалног запошљавања, нелегалног рада нерезидената, нелегалне продаје путем новинских огласа, интернета, друштвених мрежа и нелегалне продаје акцизних производа.

- Нарочито је заступљено нелегално пословање у дијелу продаје дуванских производа- навели су из Одбора Удружења трговине.

Привредници, како су рекли из ПКЦГ, истичу и да су ограничења у пословању услови финансирања код пословних банака, који су додатно отежани усљед настале ситуације, недостатак адекватно едуковане радне снаге, високи порези и доприноси на зараде, порез на непокретности, чија се висина разликује од општине до општине, као и инспекцијске и контроле на границама.

- Велико ограничење у пословању привредним субјектима из сектора трговине представља нерадна недјеља, нарочито током туристичке сезоне- подсјетили су из ПКЦГ.

Привредна комора упутила је иницијативу за разматрање укидања или измјене одредбе 35а Закона о унутрашњој трговини, којом је уведена нерадна недјеља у трговинама.

- Министарству економије је у мају прошле године упућена иницијатива за измјену тог Закона како би се привредним субјектима из сектора трговине омогућио рад недјељом током љетње сезоне, као и током државних и других празника, а у циљу смањења негативних посљедица које је изазвала пандемија- рекли су из ПКЦГ.

Привредна комора је у складу са закључцима осме сједнице ОУ у марту упутила допис Министарству економског развоја како би поново размотрили увођење радне недјеље за сектор трговине.

- То би се урадило на начин да се укине одредба 35а Закона о унутрашњој трговини или она измијени на начин да рад недјељом трговинама буде дозвољен током љетње и зимске туристичке сезоне или макар у једној смјени- закључили су из ПКЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:54