/ - EKONOMSKEVESTI.COM
20/07/2021 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пад циjена нафте на тржиштима

На лондонском тржишту jе циjена барела пала 2,54 долара у односу на претходно затварање, на 71,05 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 2,64 долара нижоj циjени, од 69,17 долара

Циjене нафте пале су у понедjељак на међународним тржиштима према 71 долар након што су водећи произвођачи договорили повећање снабдиjевања, управо у тренутку када ширење ковида-19 доводи под знак питања темпо опоравка потражње.

На лондонском тржишту jе циjена барела пала 2,54 долара у односу на претходно затварање, на 71,05 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 2,64 долара нижоj циjени, од 69,17 долара, преноси СЕЕбиз.

Чланице Организациjе земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њихове савезнице међу независним произвођачима предвођене Русиjом договориле су у недjељу да ће у августу повећати снабдjевање како би обуздале раст циjена паралелно са опоравком привреде од пандемиjе цовида 19.

Прошле године jе ОПЕК+ смањио производњу за рекордних десет милиона барела дневно како би jе прилагодио слабиjоj потражњи у вриjеме строгих коронаограничења. Потом су почели поступно ублажавати резове и тренутно jе смањуjу 5,8 милиона барела дневно.

Сада су договорили да ће jе од августа до септембра смањивати два милиона барела дневно, а утврдили су и нове производне квоте за групу земаља, укључуjући Уjедињене Арапске Емирате, Саудиjску Арабиjу, Куваjт, Ирак и Русиjу, коjе ће ступити на снагу у маjу наредне године.

Произвођачи су договорили повећање снабдjевања управо у периоду поновног разбуктавања пандемиjе цовида 19. Енглеска jе тако укинула сва ограничења, упркос ширењу заразне делта вариjанте коронавируса.

Аналитичар ПВМ Оила Тамас Варга да би темпо опоравка потражње могао доћи под знак питања.

"Глобална ситуациjа са цовидом поново jе опасна и разумљиво jе што међу улагачима изазива опрез, иако ваља нагласити да се у другим диjеловима свиjета ограничења ублажаваjу", рекао jе Варга.

Због празника у муслиманском свиjету ОПЕК ниjе обjавио колика jе у петак била циjена барела референтне корпе нафте његових чланица. У четвртак износила jе 73,15 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:59