/ фото: Привредна комора ЦГ
25/05/2021 u 09:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Панел „Мали Шенген": Окупити пословну заједницу региона

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић казао је да Црна Гора снажно подржава регионалну сарадњу

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић учествовао је на панелу „Мали Шенген - може ли КОВИД криза да допринесе регионалној сарадњи на Западном Балкану", који је одржан у оквиру Копаоник бизнис форума. Закључено је да морамо окупити пословну заједницу региона, јер само економски удружени можемо бити конкурентни компанијама из Европе и свијета.

- Црна Гора снажно подржава регионалну сарадњу, као земља којој је приоритет интеграција у Европску унију. Ми смо држава која на том путу има отворена сва преговарачка поглавља и три привремено затворена, те разумијемо да најбржи пут ка том циљу води преко сарадње у Региону - казао је Голубовић.

Како је саопштено, нагласио је да Црна Гора остварује са Регионом 32 одсто укупне спољнотрговинске размјене, а са ЕУ 43 одсто. Трговинска размјена земаља Западног Балкана са ЕУ износи 70 одсто укупне, док око 65 одсто свих страних инвестиција у наш регион долази из Уније.

- Морамо радити на јединственој инвестиционој политици на Западном Балкану, као и на унапређењу пословног амбијента како бисмо имали приближно уједначене фискалне политике. То је неопходно да бисмо промовисали Западни Балкан као инвестициону дестинацију - сматра Голубовић.

Он је упознао скуп са противпандемијским и мјерама подршке које је од почетка корона кризе донијела црногорска Влада, те са активностима Привредне коморе којима се, у сарадњи са регионалним партнерима, допринијело квалитетној снабдјевености домаћег тржишта.

- Солидарност унутар региона је била изванредна, као и међу нашим грађанима - закључио је Голубовић.

Према његовим ријечима, сада је знатно побољшана епидемиолошка ситуација у Црној Гори.

- Отворили смо границе, у Црну Гору се улази без ПЦР тестова. Уведене су мјере поступања у случају оболијевања туриста, а држава ће финансирати ПЦР тестове, ако је то предуслов за њихов повратак у матичну земљу - објаснио је Голубовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:34