Саво Парачаи Осман Нурковић са Душком Марковићем на отварању пута лубнице језерине  / -VLADA
15/03/2022 u 15:19 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Парача и Нурковић оштетили државу за 20 милиона еура?

МКИ је информације послало ВДТ-у, које је формирало предмете у оба случаја. Из МКИ тврде да сумњају да су Парача и Нурковић оштетили државу за 20 милиона еура, што они одбацују

Одјељење за борбу против корупције Министарства капиталних инвестиција (МКИ), на чијем је челу Младен Бојанић, предало је Врховном државном тужилаштву информације на основу којих се сумња да су бивши министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић и бивши директор Управе за саобраћај Саво Парача злоупотријебили положај и оштетили државу за око 20 милиона еура. Како је на јучерашњој прес конференцији саопштио начелник овог одјељења Милорад Милошевић, сумње су у вези са реализацијом пројекта изградње тунела "Kлисура" и реконструкције дионице пута Лубнице – Језерине. Информације су достављене вршитељки дужности ВДТ-а Маји Јовановић.

– Реализација пројекта изградње и реконструкције дионице пута Лубнице – Језерине уговорена је 2. децембра 2016. године за износ од 34.694.804 еура, а након пет година неизвјестан је завршетак овог инфранструктурног пројекта иако ће држава, како је то постало јасно, након промјене извршне власти, морати да плати извођачу "Еуро асфалт" из БиХ још најмање 20 милиона еура за додатне трошкове у односу на првобитно уговорену цијену – навео је Милошевић.

Обојица одбацују наводе

Бивши министар саобраћаја Осман Нурковић и бивши директор Управе за саобраћај Саво Парача одбацили су наводе МКИ.

– Ноторне глупости. То нема везе са стварним стањем. Гдје су били годину и по дана? Вјероватно им ово треба пред формирање нове Владе, све што се тиче моје надлежности је рађено по закону – казао је Нурковић за "Дан".

Парача је истакао да препушта надлежним органима да утврде чињенице.

– Потпуно неутемељене изјаве из не знам којих разлога. Постоји сва документација која je предата и министарству и другим институцијама који ће утврдити стварне чињенице. Пројекат је рађен са Европском банком за обнову и развој, постојао је страни надзор. Испоштована је сва процедура – рекао је Парача.

Он је истакао да се основано сумња да су Нурковић и Парача, у својству, сада бивших, министра саобраћаја, односно директора Управе за саобраћај, користили положај за закључивање и реализацију сложеног инфраструктурног пројекта.

– Иако је од самог почетка реализације посла било јасно да се исти неће и не може успјешно реализовати у уговореним роковима и за уговорен износ средстава, чиме су свјесно и намјерно омогућили наступање штетних последица, а самим тим угрозили јавни интерес – саопштио је Милошевић.

Он је истакао да је Нурковић, у својству бившег министра саобраћаја у Влади, од краја 2016. до децембра 2020. године, као службено лице у урачунљивом стању и са умишљајем свјесно пропустио да пријави кривично дјело злоупотребе службеног положаја, прописано Kривичним закоником Црне Горе, а учињено од стране директора Управе за саобраћај Параче, поводом пројектовања и реализације изградње појединих дионица на планираној траси пута Лубнице – Језерине, односно извршених плаћања.

Милошевић тврди да је он то морао знати као вршилац дужности ресорног министра саобраћаја, као инвеститора пројекта.

Истакао је и да се друга информациjа која је прослијеђена ВДТ-у односи на сумњу постоjања кривичних дjела повреде равноправности у вршењу привредних дjелатности заинтересованих понуђача уочи и током организациjе тендера ЦЕДИС-а 2018. и 2019. године и могуће злоупотребе проциjењених вриjедности тендера везано за набавку мjерних броjила и извођење радова на реализациjи АММ проjекта, тачније проширење треће фазе.

– Уговор о набавци роба за оваj проjекат вриjедан 2,62 милиона еура потписали су бивши извршни директор ЦЕДИС-а Зоран Ђукановић и извршни директор даниловградске фирме "Мезон" Никола Ковачевић коjа jе била водећи члан конзорциjума. Трошкови инсталациjе и уређаjа на овом тендеру били су знатно скупљи од самих њених уређаjа, што jе просто невjероватно – казао jе Милошевић.

Из ВДТ-а су телевизији "Вијести" саопштили да су по основу обје информације формирали предмет. Информације у вези са Парачом и Нурковићем су прослиједили Специјалном државном тужилаштву, а информацију у вези са тендерима ЦЕДИС-а надлежном државном тужиоцу који ће се изјаснити након анализе о даљем поступању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:50