/ Веселин Пејовић Foto: IVAN PETROVIC-IPE
16/12/2021 u 11:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић: Јуче почело гашење КАП-а, позивам Абазовића да не чека, нађите одмах шта сам згријешио

Другим дописом у октобру, правимо ургенцију шта је са тим. Нико ни о том допису се не оглашава да би ме 15.11. довели пред свршени чин, послали предлог уговора за 2022., казао је он

Власник компаније УНИПРОМ Веселин Пејовић гост је данашње Drugačiјe radio veze.  Пејовић је на почетку емисије казао да је јуче почело гашење, пише портал Antena M.

-Ми смо најавили јуче ЦГЕС-у смањење, што смо у обавези да урадимо, плански треба да буде угашен до 31. децембра- навео је он.

Пејовић је објаснио да приликом склапања уговора са ЕПЦГ, тражили су 110 МW количину енергију.

-Претходни менаџмент нам је саопштио може од 61 до 71 МW, да би КАП могао да се снабдијева из сопствених извора. Ја сам то прихватио. Приступили смо тада гашењу и КАП је остао да ради на 174 ћелије- наводи он.

Додаје да се 15. 6. обратио менаџменту ЕПЦГ и упознао их са ситуацијом.

-Нико за шест мјесеци није се нашао ни да окрене телефон. Другим дописом у октобру, правимо ургенцију шта је са тим. Нико ни о том допису се не оглашава да би ме 15.11. довели пред свршени чин, послали предлог уговора за 2022. Ми у КАП-у највећу струју плаћамо 45 еура по МW/х"-појаснио је Пејовић.

Пејовић поручује да ЕПЦГ прави манипулацију.

-Мирно могу да спавају, Унипром постоји од 82. године. Један еуро није стекао преко грађана ЦГ па неће ни сад. ЕПЦГ нека буде са срећом, не желим да грађани трпе због КАП-а, то не долази у обзир. Грађани треба да знају да ће им за пар мјесеци доћи до поскупљења струје, а они су хтјели да преко КАП-а, да кажу ми смо КАП-у дали струју по 45 еура а грађани вама смо морали да поскупимо струју. Ја профит нисам стицао преко грађана ЦГ. Ову одлуку моју не може нико да промијени-наводи Пејовић.

КАП је, напомиње, купио као фирму у стечају и то на другом јавном тендеру који је био међународни.

-Вицепремијер хистрично лупа од сто, провјериће како сам купио КАП. Ја га позивам, не мора да чека, ни сјутра ни прексјутра, папир који ми пошаљу ја ћу истог трена да га потпишем, нађите да сам се било шта огријешио. Нјих само мучи је што, на власти су годину, ваљда би за годину могли да изваде нешто и покажу нешто- поручује Пејовић.

За седам година је каже КАП направио двије нове фабрике, уложили су у ремонт електролизе, ресторан, амбуланту.

-Ову годину ћемо завршити са 130-140 милиона извоза, следеће године мислим да би требало да идемо на 300 милиона. Можете само замислити самог премијера Владе који мене назива криминалцем, тамо се шњува око КАП-а, кажу да је порасла цијена земљишта од како је изграђен булевар. Не можете ви мене проглашавати криминалцем а сјутра ме позивати да сједим са вама-истиче Пејовић.

-За ових осам година откад водим КАП, једну плату нисам исплатио у кешу или на црно. Нека дође један радник да саопшти да сам то радио. А са овом цијеном струје они би мене довели до такве ситуације да ја не бих могао редовно да исплаћујем плате запосленима. Нјима је једини циљ био да прикажу мене како ћу ја да се обогатим 120 милиона да ће грађани ЦГ да трпе-додаје он.

Не крије каже, да су он и његова породица орјентисани црногорски.

-Да сам помогао факултет на Цетињу. И све општине ћу да помогнем у могућностима својим. Ја сам спреман то да изнесем сам, али нико ме неће довести у ситуацију да молим, да клечим- наводи Пејовић.

Напомиње да он уговор није прекршио.

-То што су замислили у својим главама и што су хтјели да спроведу, то им се остварит неће- поруче власник КАП-а.

Појашањава да се сировине за КАП уговарају по годину унапријед.

-Брод глинице који сам отказао мене су само пенали коштали 450 хиљада долара- истиче он.

Појашњава да је за нето зараде од 2014. до 2021. исплатио запосленима 29 милиона, порезе и доприносе 9 милиона 409 хиљаде, ПДВ-а преко 96 милиона, Монтенегро бонусу 59 милиона, ЕПЦГ 128 милиона... укупно 456 милиона. 

Каже да са КАП-ом тренутно ради 150 фирми из Црне Горе.

Наводи и да га је Милутин Ђукановић на РТЦГ прозвао да Монтенегро бонусу дугује 13 милиона, што каже није тачно.

-Металима сам почео да се бавим 82. године. 2002. био сам други извозник из Црне Горе. Ја сам производио у Никшићу око 15 тона легура. Сада радим са четири најјаче компаније у свијету што се тиче обојене металургије. Они мени толику подршку дају да наставимо сарадњу као до сада. Свакако ми је тешко, нешто што сте из пепела подигли за 7-8 година, двије нове фабрике, први у Европи увели смо природни течни гас. Да можемо да конкуришемо на ино тржиште. Они су се питали да ли може ово један човјек да направи за 7-8 година. Фабрику билета смо намонтирали у доба короне, узео сам домаћу радну снагу, 5-6 стручњака из Аустрије. радили смо 24 сата да би успјели. Једноставно тешко пада послије толико уложеног труда- објашњава Пејовић.

Каже да ово не може да га поколеба, те да ће он "из ината" нове фабрике да направи.

-Од претходне Владе Ђукановића и Марковића, ја никада нијесам имао помоћ али нијесам ни опструкције. Ја нијесам имао никакав проблем. Не знам колико се министара измијењало, никада нијесам имао проблем. Мој став је коначан, примарна производња у КАП-у се гаси. Ја сам ЕПЦГ послао понуду - преузмите на годину дана за нула еура, мени профит не треба. Имате радну снагу, менаџмент, преузмите- наводи Пејовић.

-Моја коначна одлука гашење примарне произвоидње, због грађана Црне Горе, да не мисле сјутра дође до поскупљења струје, да кажу ми за тебе плаћамо електричну енергију. Ја под таквом хипотеком не желим да радим ни да живим. Гашење примарне производње, двије нове фабрике настављају да раде и то је крај- закључио је власник КАП-а у емисији.

(Antena M)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:39