Boris Pejović / - PES
18/07/2024 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pejović: Spajić unaprijedio standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije

Spajić je kao ministar na čelu finansija u 42. Vladi za svega 16 mjeseci i kao premijer u 44. Vladi za manje od devet mjeseci unaprijedio životni standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, kazao je Boris Pejović, generalni sekretar Pokreta Evropa sad.

- Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer je prvo naslijedio uništene finansije sa skoro četiri milijarde eura duga i ogromnim procentualnim dugom u odnosu na BDP, te svega oko pedeset miliona eura u trezoru, u trenutku kada su minimalne plate bile 222 eura, minimalne penzije 145 eura, prosječne plate nešto više od 500 eura, a čak se i gorivo smatralo luksuzom - kazao je Pejović.

Kako je istakao, uz sve efekte globalne inflacije na koju Crna Gora nema uticaja, u prosjeku će implementacijom programa Evropa Sad 1 i 2 minimalne plate i penzije biti uvećane tri puta, a prosječna plata duplirana. 

- Iako je u brojnim zemljama Evropske unije zabilježena čak i veća stopa inflacije u odnosu na Crnu Goru, nijedna zemlja nije za tako kratak rok ni približno uvećala zarade i penzije, te imala ekonomski rast među najvećima u Evropi, što redovno registruju i najrelevantnije međunarodne adrese - kazao je generalni sekretar PES-a.

Pejović je naveo da je javni dug, koji je sada nešto više od 60 odsto ukupnog BDP-a, drastično manji od perioda kada su plate i penzije bile ispod svakog dostojanstva. 

Otkrivamo detalje Programa "Evropa sad 2": Minimalna plata 600 i 800 eura, doprinose za PIO smanjuju 10,5%

- Suficit budžeta za prvih pet mjeseci, rekordna turistička sezona, infrastrukturni razvoj, uz preko pola milijardi odobrenih sredstava odlukama Evropske komisije ukazuju da se naša zemlja brzo i ekonomski oporavlja. 

Uz dobijeni IBAR i unapređenje vladavine prava, naša zemlja će postati mnogo ljepše mjesto za život, koju neće napuštati desetine hiljada naših državljana, kao što je bio slučaj za vrijeme bivšeg režima - istakao je generalni sekretar PES-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 23:43