Писонеро Хернандез (фото: Ец.еуропа.еу) / - ец.еуропа
03/06/2021 u 19:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро: Вјерујемо у дијалог око буџета

Професионални, деполитизовани, ефикасни, висококвалитетни образовни систем у интересу jе Црне Горе, поручила jе портпаролка Европске комисиjе, Ана Писонеро Хернандез

Портпаролка Европске комсиjе Ана Писонеро Хернандез каже да ЕУ вjеруjе да ће се у Скупштини Црне Горе покренути конструктиван диjалог, како би се усвоjио Закон о буџету за текућу годину.

– Упознати смо са чињеницом да jе Закон о буџету за 2021. годину дио дневног реда текућег засиjедања Парламента и вjеруjемо да ће се Парламент укључити у конструктиван диjалог како би донио ову важну одлуку – казала jе Писонеро за ТВЦГ – преноси портал РТЦГ.

Тиме би се, како истиче, обезбиjедила чврста основа за текуће и будуће реформе, укључуjући и реформе у контексту приступања ЕУ.

– Препоруке политике ЕУ из Програма економских реформи о потреби здраве фискалне политике, као и наше заjеднички договорено праћење у областима реформе jавне управе и управљања jавним финансиjама истичу потребу за одговараjућим буџетским оквиром – закључуjе Писонеро.

ЕК: Деполитизовани образовни систем у интересу ЦГ

Професионални, деполитизовани, ефикасни, висококвалитетни образовни систем у интересу jе Црне Горе, поручила jе портпаролка Европске комисиjе (ЕК), Ана Писонеро Хернандез, коментаришући измjене Закона о општем образовању коjим се омогуц́ава министру просвjете, науке, културе и спорта да смиjени директоре и помоц́нике директора у образовним институциjама.

– У интересу jе Црне Горе да има професионални, деполитизовани, ефикасни, висококвалитетни образовни систем, коjи ужива повjерење jавности – истакла jе Писонеро.

Наглашава да ЕУ континуирано прати образовни систем Црне Горе.

– Као што jе наведено у посљедњем извjештаjу ЕУ, Црна Гора треба да настави са унапређењем образовања и бриге у раном дjетињству, да побољша управљање своjим образовним сектором и настави са релевантним мjерама реформи како би унаприjедила укупни квалитет свог образовања, као и да успостави адекватан механизам прац́ења и оцjењивања практичног учења на стручном и вишем нивоу образовања – истиче Писонеро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:38