SA SASTANKA / - FOTO: PKCG
09/06/2024 u 11:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

PKCG: Nezavisne i efikasne institucije ključne za sprečavanje ograničavanja konkurencije

Odbor udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore izabrao je novog predsjednika Darka Krivokapića, elektroinženjera sa dugogodišnjim radnim iskustvom u Elektroprivredi Crne Gore i izvršnom rukovodiocu Direkcije za upravljanje energijom u toj kompaniji.

Podsjetimo, Krivokapić je i zamjenik predsjednika Skupštine Privredne komore Crne Gore.

Sjednica, koju je vodio zamjenik predsjednika Odbora Nikola Kovačević održana je u proširenom sastavu, i na njoj su učestvovali i predstavnici sektora telekomunikacija. Takođe, sjednica je bila tematskog karaktera, posvećena politici zaštite konkurencije u sektorima energetike i telekomunikacija i održana je kao jedna od aktivnosti na IPA projektu koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

U radu su pored privrednika, učestvovali Nebojša Jovović, direktor Agencije za zaštitu konkurencije, mr Zorana Sekulić, v.d. generalne direktorice u Ministarstvu energetike i rudarstva, i Andrej Plahutnik, vođa tima koji se bavi projektom zaštite konkurencije u Crnoj Gori.

Predsjedavajući Nikola Kovačević kazao je da sjednica predstavlja četvrti u nizu događaj na ovu temu koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

- Budući da politika konkurencije i pravo na konkurenciju imaju poseban značaj za ekonomiju i društvo, te da su neophodni za normalno funkcionisanje posebno u energetskom i sektoru telekomunikacija, organizovali smo sjednicu na ovu temu. Izraziti razvoj na području telekomunikacija i obaveza povezivanja sa klimatskim promjenama na području energetike predstavljaju samo neke od izazova koji se odnose na povredu konkurencije, posebno zloupotreba dominantnog položaja i državne pomoći - rekao je Kovačević, ističući važnost teme i u kontekstu završavanja pregovora o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Nebojša Jovović, direktor Agencije za zaštitu konkurencije istakao je da Privredna komora predstavlja najbolje mjesto za razgovor na teme zaštite konkurencije i državne pomoći.

- Ovo je sjajna prilika za privredu da čuje jako kompleksne stvari kada je u pitanju zaštita konkurencije. Na osnovu pitanja koja su se čula na prethodnim skupovima, jasno je da je potrebno jačati svijest o zaštiti konkurencije i unaprijediti razumijevanje pravila koja uređuju ovu oblast. Neophodno je govoriti o zloupotrebi dominantnog položaja, restriktivnim i zabranjenim sporazumima, kontrola koncentracije, odnosno spajanja i pripajanja privrednih subjekata i drugo - rekao je Jovović, dodajući da se najveći izazovi za zatvaranje Poglavlja 8 sa EU odnose na kompanije kojima je dodijeljena državna pomoć.

Predsjednica PKCG u Izmiru: Povećati trgovinsku razmjenu i investicije

U fokusu izlaganja Andreja Plahutnika, vođe tima koji se bavi projektom zaštite konkurencije u Crnoj Gori bila je efikasna konkurencija, kao i posebni izazovi u oblasti energetike i telekomunikacija, s akcentom na ključne aspekte prilagođavanja crnogorskog zakonodavstva evropskim standardima.

On je istakao značaj zakonodavnog usklađivanja sa EU Acquis u oblasti politike konkurencije, napominjući da je Crna Gora uspješno završila ovaj proces.

- Crna Gora je završila zakonodavno usklađivanje sa EU Acquis obuhvaćenim poglavljem Politika konkurencije, a u zemlji su izgrađeni adekvatni administrativni i pravosudni kapaciteti za antimonopolsku kontrolu spajanja i kontrolu državne pomoći – istakao je Plahutnik.

Posebno je ukazao na značaj jedinstvene kontaktne tačke u oblasti zaštite konkurencije, koja je, kako navodi, izuzetno korisna, naročito za buduće preduzetnike.

- Radimo na tome da ova jedinstvena kontaktna tačka postane operativna do kraja ove godine. Da bi se to postiglo, neophodno je ispuniti određena završna mjerila, ne samo u oblasti konkurencije, već i u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore prema direktivi o uslugama Evropske unije – kazao je on.

Dodao je da su završna mjerila vrlo jasna, ali da njihovo ispunjavanje nije nimalo lako, te da oni moraju biti realizovani uz širi politički konsenzus i opsežan rad.

Kako navodi, ovi kriterijumi su duboko povezani sa poglavljima 23 i 24, koji se tiču vladavine prava. Evropska unija je jasno prepoznala važnost rada Agencije za zaštitu konkurencije koja obavlja neke od ključnih zadataka.

Prema njegovim riječima, ozbiljan problem leži u tome što agencije za zaštitu konkurencije u svim državama članicama EU, pa čak i u nekim zemljama kandidatima, imaju nadležnost za izricanje sankcija, što trenutno nije slučaj u Crnoj Gori. Agencija za zaštitu konkurencije će se, smatra on, suočiti s ozbiljnim problemima prilikom pregleda od strane EU ukoliko ne dobije nadležnost za izricanje sankcija.

- EU traži objašnjenje zašto, uprkos velikom naporu, ova nadležnost nije dodijeljena. Prije svega, moraće se promijeniti politika sankcionisanja, ne samo da Agencija dobija ovlašćenje za izricanje sankcija, već i da kazne ne budu od 1 do 10 odsto, već od 0 do 10 odsto. Kada imate minimalnu kaznu od 1 odsto, ne postoji prostor za oslobađanje od sankcija, u pojedinim situacijama, kada one nijesu neophodne, što je veoma važno - Plahutnik.

Evidencija sprovođenja antimonopolske kontrole takođe je bila tema njegovog izlaganja. Prema njegovim riječima, Crna Gora ima zadovoljavajuću evidenciju sprovođenja u ovoj oblasti, uključujući efektivno i efikasno administrativno i sudsko praćenje otkrivenih nepravilnosti, kao i uvođenje sankcija tamo gdje je to potrebno.

Kada su u pitanju izaazovi koje donosi preuzimanje evropskih standarda, kao što su identifikacija stanja, screening, i definisanje pregovaračkih pozicija, naglasio je važnost transparentnosti i dosljednosti u ovim procesima kako bi se obezbijedila fer konkurencija na tržištu.

Prema njegovim riječima, filozofija politike i prava konkurencije imaju za cilj zaštitu potrošača i osiguranje fer uslova za sve učesnike na tržištu.

- Politika konkurencije ne štiti samo potrošače, već i konkurenciju kao kategoriju, osiguravajući da svi učesnici imaju iste uslove nastupanja na tržištu - rekao je on.

Poseban fokus prezentacije bio je na sektoru energetike. Plahutnik je naglasio važnost energetske efikasnosti i održivosti, ističući kako je energetski sektor ključan za ekonomsku stabilnost i održivi razvoj.

- Energetski sektor igra ključnu ulogu u osiguravanju ekonomske stabilnosti i održivog razvoja. Moramo unaprijediti regulatorni okvir kako bismo podržali ulaganja u obnovljive izvore energije - istakao je Plahutnik.

On je, takođe, ukazao na potrebu za modernizacijom energetskih mreža kako bi se poboljšala njihova pouzdanost i efikasnost. U tom kontekstu, Plahutnik je istakao važnost usklađivanja sa EU standardima i direktivama koje promovišu energetsku tranziciju i smanjenje emisija štetnih gasova.

Na kraju, apostrofirao je značaj efikasnih i nezavisnih institucija u sprečavanju ograničavanja konkurencije.

- Država mora obezbijediti dobar zakonodavni okvir i eliminisati ulazne barijere kako bi se omogućila fer i efikasna konkurencija. Nezavisne i efikasne institucije su ključne za sprečavanje ograničavanja konkurencije - zaključio je Plahutnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 09:26