ПКЦГ Лого / - ПКЦГ Лого
22/07/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Пуповац, Трипковић, Спалевић, Жугић и Раичковић кандидати за предсједника

Нови предсједник ће бити изабран на сједници Скупштине Привредне коморе Црне Горе, заказаној за 29. јул

Срђан Пуповац, Никола Трипковић, Борис Спалевић, Војин Жугић и Будимир Раичковић кандидати су за предсједника Привредне коморе Црне Горе, одлучено је на сједници Управног одбора ове пословне асоцијације. 

Ријеч је о привредницима који су, према оцјени Комисије за мандатна питања, испунили услове конкурса расписаног након што је 15. јуна актуелни предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић тражио да му се скрати мандат на тој дужности, саопштено је из ПКЦГ. 

Управни одбор оцијењује да су стручне службе Привредне коморе процедуру спровеле законито, ажурно и транспарентно, те да број пријављених кандидата, као и њихове референце, осигурава и квалитет будућег кадровског рјешења за челну позицију у Комори.

Управни одбор, како се наводи, није искористио могућност да након пристиглих пријава Скупштини предложи само једног кандидата за предсједника Привредне коморе.

Руковођени опредјељењем да представници привреде треба да изаберу најбољег од свих предложених кандидата, Управни одбор је подстичући пуну транспарентност цијелог процеса, Скупштини привредне коморе предложио свих пет кандидата, пише у саопштењу. 

Нови предсједник ће бити изабран на сједници Скупштине Привредне коморе Црне Горе, заказаној за 29. јул.

-Било који кандидат да буде изабран, Привредна комора ће као и увијек бити сигуран партнер Влади и институцијама и дати пуни допринос креирању и реализацији државних економских политика. То не зависи ни од једног појединца у Привредној комори, па ни од њеног предсједника, већ од органа Коморе оличених у Управном одбору и Скупштини, преко којих цијела привреда исказује и реализује своја опредјељења у овом смислу-рекао је Властимир Голубовић, са чиме се сагласио Управни одбор.

Фарми коза "Миљанић" помоћ од 10.000 еура 

Управни одбор је размотрио Извјештај о раду Привредне коморе за период јануар-јун 2021. године, у којем су наведене активности органа и тијела ове асоцијације, допринос унапређењу пословног амбијента, промоцији привреде, образовању и развоју људских ресурса, евроатлантским интеграцијама, затим међународне активности, пројекти, административни и послови на информисању привреде и јавности, те рад судова при Комори.

-Подржана је Одлука Голубовића да се упути новчана помоћ Фарми коза Миљанић у износу 10.000 еура. Подсјетимо, у пожару, који се догодио 11. јула, изгорио је шталски објекат површине 800 квадрата у којем је било око 300 коза са јарадима, те 2.500 бала сијена и вриједна опрема, што је проузроковало огромну штету овом домаћинству.  У контексту укупне позиције Привредне коморе и њене перцепције у друштву, Управни одбор се упознао са истраживањем које су за потребе израде стратешких докумената Коморе спровеле компаније Амплитудо и Архимед. Резултати истраживања су повољни и подстицајни за даље унапређење положаја Коморе, док је корист привреде у дијелу обавезног чланства оцијењена као важна и повољна код готово ¾ испитаника из реда привредника- наводе у саопштењу. 

На сједници је утврђен приједлог измјена и допуна Одлуке о избору чланова Надзорног одбора.

Управни одбор је размотрио Информацију о раду Радне групе за израду анализе свих фискалитета и парафискалитета на рад.

-С тим у вези, поручено је да Управни одбор подржава намјеру да се у Црној Гори подигне износ минималне зараде на 250 еура и уведе неопорезиви дио примања, али није сагласан са прогресивним опорезивањем зарада. Управни одбор позива на проширење пореске базе и смањење доприноса на зараде- закључују из ПКЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:25