/ - фото: Министарство финансија
10/11/2021 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћ општинама за прелазак на програмско буџетирање

Влада Црне Горе од ове године има пуну примјену програмског буџета, саопштено је из Министарства финансија

Министарство финансија и социјалног старања и УНДП, уз подршку Министарства финансија Словачке, у оквиру пројекта "Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори", споводе обуке за прелазак општина на програмско буџетирање.

-  У циљу адекватне припреме јединица локалне самоуправе за примјену концепта програмског буџетирања и израду средњорочног буџетског оквира, у склопу овог пројекта, организоване су радионице на тему „Програмски буџет и средњорочни буџетски оквир у општинама у Црној Гори“. Влада Црне Горе од ове године има пуну примјену програмског буџета- саопштено је из Министарства.

Програмско буџетирање представља концепт управљања јавним финансијама који има за циљ да побољша ефикасност и дјелотворност јавне потрошње и повећа транспарентност и одговорност у коришћењу јавног новца.

Средњорочни буџетски оквир повезује процес доношења јавних политика и постављање приоритета у процесу израде буџета на основу средњорочних (обично трогодишњих) пројекција прихода, расхода и трендова (демографских, политичких промјена и сл) који могу имати утицај на програмске активности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 01:22