/ - фото: САША МАТИЋ
23/12/2021 u 22:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Порез за пржену кафу: Умјесто 80 центи по кг, да износи један еуро

Влада је донијела Уредбу о Царинској тарифи за 2022. годину, којом се усклађује висина царинских стопа са обавезама преузетим

Влада Црне Горе је, на 52. сједници, којом је предсједавао премијер Здравко Кривокапић, утврдила предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на кафу.

- Основни разлози за измјену овог Закона произилазе из потребе осигурања равноправног правног статуса за произвођаче и увознике кафе, заснованог на принципима конкурентности и правичности за све учеснике у промету наведеним производом. С тим у вези, одредбама наведеног Закона предлаже се измјена висине пореза за пржену и непржену кафу чиме ће се у крајњем допринијети регулисању цјелокупног тржишта кафе и бољој наплати прихода по овом основу. Прописана висина пореза за непржену кафу би умјесто 1,00 еура/кг износила 0,80 еура/кг, док би за пржену кафу, умјесто постојеће висине пореза од 0,80 еура по килограму, она износила 1,00 еуро по једном килограму нето масе тог производа- наводе у саопштењу-

Влада је донијела Уредбу о Царинској тарифи за 2022. годину, којом се усклађује висина царинских стопа са обавезама преузетим у оквиру Свјетске трговинске организације и другим међународним уговорима које је закључила Црна Гора.

- Основне измјене у Царинској тарифи за 2022. годину односе се на смањење царинских стопа и измјену номенклатуре. Уредбом су обухваћене све измјене које се односе на царинске стопе утврђене споразумима о слободној трговини или другим међународним споразумима везаним за размјену роба (СТО, ССП, ЕФТА, Русија, Украјина, ЦЕФТА и Турска), чиме се добило кодификовано рјешење које ће олакшати пословање привредницима који се баве спољном трговином- наводе из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:19