Илустрација / - SHAUN-MEINTJES-DZG0HAWOX0I-UNSPLASH
01/01/2022 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећана специфична акциза на цигарете и фино резани дуван

Акциза на фино резани дуван повећана jе са 45 еура на 50 еура по килограму тог производа, наводи се у саопштењу.

Специфична акциза на цигарете и фино резани дуван од данас jе повећана.

Како се наводи у обавjештењу за акцизне обвезнике, обjављеном на саjту Управе прихода и царина (УПЦ), специфична акциза на цигарете увећана jе са 37 еура на 40,5 еура на хилjаду комада, док jе пропорционална смањена са 29 одсто на 27,5 одсто од њихове малопродаjне циjене.

„Акциза на фино резани дуван повећана jе са 45 еура на 50 еура по килограму тог производа“, наводи се у саопштењу.

У складу са чланом 36а, став 1 Закона о акцизама, у случаjу промjене висине акцизе, у конкретном случаjу на цигарете и фино резани дуван, производачи, увозници као и лица коjа обавлjаjу трговину на велико, и/или мало, а коjи на дан приjе промjене висине акцизе имаjу на залихама акцизне производе за коjе постоjи обавеза обрачунавања акцизе, дужни су да изврше попис залиха и да на њих изврше обрачун и уплату разлике акцизе према износима и стопама прописаним Законом.

„Изузето од става 1 члана 36а, лица коjа обавлjаjу трговину на мало дуванских производа, ниjесу у обавези да врше попис залиха у случаjу промjене висине акцизе“, обjаснили су из УПЦ.

Обрачун разлике акцизе подноси се коришћењем информационог система за електронску размjену података о акцизама, у року од 15 дана по истеку мjесеца у коjем jе дошло до промjене висине акцизе, односно до 15. фебруара.

Из УПЦ су напоменули да jе Законом о акцизама предвиђена прекршаjна одговорност и прописана новчана казна од двиjе хилjаде до 20 хилjада еура за правно лице, ако на дан повећања висине акцизе акцизних производа не изврши попис залиха, обрачун и уплату акцизе, односно њену разлику.

Како се додаjе, угостителjски обjекти ниjесу обвезници обрачуна и уплате разлике акцизе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:47