Мирују производни погони „Вектре Јакић” / -Б.Је.
06/03/2022 u 08:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пред Привредним судом у току спор између Управе за шуме и „Вектре Јакић”: Траже наплату концесија у износу од 9,5 милиона еура

Привредни суд на последњем рочишту одбио је предлог компаније "Вектре Јакић" да се саслушају као свједоци помоћник директора Управе за шуме, шеф ПЈ Пљевља, као и управник Сектора за узгој и заштиту шума, и наложио Управи да на следећем рочишту достави налазе вјештака шумарске струке

Привредни суд на наредном рочишту донијеће одлуку о спору у ком Управа за шуме тражи наплату концесија за коришћење шума од компаније "Вектра Јакић" у износу од 6.424.062 еура и припадајуће камате у износу од 3.090.223 еура за период од 2011. до 2021. године.

Привредни суд на последњем рочишту одбио је предлог туженог, компаније "Вектра Јакић", да се саслушају као свједоци Драган Терзић помоћник директора Управе за шуме, Зоран Голубовић шеф ПЈ Пљевља, као и Игор Вранеш управник Сектора за узгој и заштиту шума, и наложио Управи да на следећем рочишту достави налазе вјештака шумарске струке.

Управа за шуме покренула је спор против ове компаније, због непоштовања концесионих накнада. Како су из Управе устврдили, "Вектра Јакић" их је оптужила за незаконито обрачунавање концесионих накнада као и за задуживање код Пореске управе за непосjечене, недозначене и неексплоатисане количине дрвне масе у износу преко пет милиона еура истичући да нису тачни наводи компаније да не дугују ни цент за концесије. Из Управе за шуме су тада навели и да је компанија "Вектра Јакић" покренула процес репрограма дуга, чиме су прихватили тадашњи обрачун дуга.

Привремена концесија укинута крајем прошле године

Компанији "Вектра Јакић" крајем прошле године одузета јој је привремена дозвола за коришћење шума. Влада jе прихватила предлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и задужила заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе да Привредном суду поднесе захтjев за укидање привремене мjере коjом jе "Вектри Jакић" омогућено да настави са експлоатациjом шума у државном власништву. Привремена мjера дониjета jе на захтjев "Вектре Jакић" у септембру 2019. године, након чега jе и подниjела тужбу против државе, тражећи да суд утврди да jе концесиони уговор из 2007. године и даље на снази.

Поступак је вођен пред Привредним и Управним судом.

Компанија "Вектра Јакић" је узвратила тужбом такође пред Привредним судом, жалећи се на начин обрачуна концесионих накнада, коју је суд одбио. "Вектра Јакић" је оптуживала Управу за шуме и да су продавали дрвну грађу из њиховог концесионог подручја другим концесионарима, као и да су одговорни за гашење радних мјеста у овој компанији, што су из Управе у више наврата демантовали.

Из Управе за шуме су истицали и да је "Вектра Jакић" кршила концесиони уговор тиме што jе извозила непрерађену обловину, ниjе извршила шумско-узгоjне радове, израдила свега 22 одсто шумских путева од предвиђених 155 километара, ниjе користила недрвне шумске елементе, те ниjе уклањала оштећена или обољела стабла.

Привредни суд раније је одбио тужбу "Jакића" у коjоj се жалила на начин обрачуна концесионе накнаде, те да jе одлукама Управног и Врховног суда, такође, потврђен начин обрачуна концесионе накнаде везан за посебну накнаду.

Компанија "Вектра Јакић" се налази у стечају, а концесију за шуме у пљеваљској општини користила је и без поштовања закључених одредби Уговора, а то значи без плаћања старог дуга и достављања ваљаних гаранциjа за његову реализациjу. Ова компанија је највећи дужник Управе за шуме.

"Вектра Јакић" и Управа за шуме осим пред Привредним судом, воде неколико спорова и пред Управним и Врховним судом.

Следеће рочиште одржаће се 18. априла у 9.30 часова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:12