СА САСТАНКА / - ФОТО: ПКЦГ
08/04/2022 u 08:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предсједница ПКЦГ са делегацијом Свјетске банке: Предуслов развоја свих области привреде је квалитетна инфраструктура

Свјетска банка обезбјеђује техничку подршку у развојним процесима, а Црну Гору перципира као државу која ће имати значајне бенефите од реформе политика, наводи се у саопштењу

Предсједница Привредне коморе Нина Дракић састала се са Кристофером Шелдоном, шефом Канцеларије Свјетске банке за Црну Гору и његовим сарадницима. Према њеним ријечима, привредници истичу потребу за стабилним пословним окружењем, те да на вријеме буду консултовани при изради легислативе која се односи на пословни амбијент.

Састанак је реализован у склопу консултација за успостављање Партнерског оквира Свјетске банке са Црном Гором за предстојећи период.

Сваких пет година Свјетска банка прави Партнерски оквир, својеврсну стратегију за земље у којима дјелује, засновану на анализи економских кретања и кључних изазова за њен развој. Свјетска банка обезбјеђује техничку подршку у развојним процесима, а Црну Гору перципира као државу која ће имати значајне бенефите од реформе политика и афирмације инвестиционих потенцијала. У посебном фокусу Свјетске банке је туризам и заштита животне средине.

- Веома цијенећи важност Привредне коморе као кровне асоцијације црногорске привреде, Свјетска банка је ту да се упознамо са главним изазовима са којима се сусријећу ваше компаније - казао је Шелдон.

Дракић је упознала саговорнике са дјелатношћу и улогом Коморе у креирању пословног амбијента и заступању интереса привреде. Она је указала на нарочиту ангажованост ове асоцијације у изради Мапе пута Црне Горе ка циркуларној економији.

Указала је на изазове за црногорску привреду у контексту ситуације изазване ковид кризом и ратом у Украјини.

Према њеним ријечима, привредници истичу потребу за стабилним пословним окружењем, те да на вријеме буду консултовани при изради легислативе која се односи на пословни амбијент.

Сива економија је такође идентификована као један од главних изазова и указано је на неопходност сузбијања ове појаве.

Привреда се такође сријеће са изазовима неликвидности, пораста цијена инпута, што нарочито утиче на реализацију послова у оквиру јавних набавки.

Предсједница је истакла очекивање да ће приступ неопходним финансијама бити умногоме олакшан активностима Кредитно гарантног фонда.

- Предуслов развоја свих области привреде је квалитетна инфраструктура - нагласила је Дракић.

Током састанка је афирмативно говорено о реализаицји пројекта МИДАС са Свјетском банком, који је допринио унапређењу црногорске пољопривреде, те  је из Привреде коморе оцијењено да би он могао бити примјер за сличне подршке другим привредним областима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:06