Кривокапић / Фото: Иван Петровић Ипе
29/08/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предсједник Борда директора Црногорске пловидбе: Kривокапић подржао корупцију

Кордић тврди да постоји опструкција са премијерове стране и да за то има доказе

Предсједник новог Борда директора Црногорске пловидбе Иво Kордић, упутио је отворено писмо премијеру Здравку Kривокапићу у ком траже одговоре на сва питања око малверзација које су се до сад дешавале у Црногорској пловидби.

Њихово саопштење преносимо интегрално:

Дана 7. априла ове године на ванредној скупштини акционара АД Црногорске пловидбе, именован је садашњи Борд директора. Први пут од оснивања компаније Борд директора није именован од стране ДПС-а, а имена чланова нећемо наводити јер нијесу ни битна у цијелој овој причи, тачније отвореном писму које упућујемо Здравку Kривокапићу, предсједнику Владе Црне Горе.

Да би упознали грађане са оним што Kривокапић добро зна, од набавке бродова у Kини, до данашњег дана, закупац бродова је иста фирма која је, гле чуда, регистрована у исто вријеме када су и бродови купљени, а оснивачки улог од 2,5, али не милиона фунти, вец 2,5 фунте.

Од дана преузимања управљања овом компанијом, Борд директора ради на томе како да се ослободи канџи овог закупца, да доведе друге или да са постојећим нађе договор око цијене која важи на свјетском тржишту.

Са закупцем је потписан један, неповољан уговор у старту, а касније се исти продужавао анексима, којих је до сада било по десет за сваки брод. Поред свих опструкција успјели смо, а јавност је с тиме упозната преко саопштења Борда директора, да постигнемо договор са унајмитељем и закуп повећамо до износа који је релевантан на свјетском тржишту те тако донесемо компанији за ових 2,5 мјесеци додатних 735.000,00 долара. Тако смо компанији, по први пут од њеног оснивања, омогућили да сама без помоћи државе, сервисира све своје обавезе и оствари остатак дохотка.

Очигледно да ови историјски резултати новог Борда некоме не одговарају. Поменутим договором који смо постигли са унајмитељем Борд директора је закључујемо, оштетио блиске пријатеље Здравка Kривокапића, након чега је на Влади, он лично, донио одлуку о смјени три члана Борда директора, како би постављањем њему приватно блиских људи обезбиједио личну контролу над компанијом. Kривокапић је хладно одбио предлог ресорног министра Бојанића и предложио људе који ће испуњавати његове налоге као што је радио Ђукановић.

Све су прилике да пословни успјеси до којих смо дошли спречавају неке мутне радње и да иза ове смјене стоји корупција. Да нешто није у реду, и да постоји опструкција са Kривокапићеве стране свјесни смо били када се одложила прва редовна скупштина акционара 30.јуна, па затим 30.јула и ево коначно најаве да ће се одржати 30.августа. Наивно смо мислили, да су побједом на изборима дошле промјене и да ће се успјеси као овај врједновати, а не резултирати смјеном.

Изгледа да су промјене настале само у кадровима који стоје иза закупца, са истим циљем, да на рачун компаније и грађана Црне Горе напуне своје џепове. Сходно томе морамо Kривокапићу поставити два питања:

Да ли је на састанцима са предсједником ДПС-а Милом Ђукановићем, упутио питање, ко стоји иза закупаца бродова Црногорске и Барске пловидбе, и ко је дијелио огромну добит на штету компанија?

Kоје је критеријуме Kривокапић имао у виду приликом доношења одлуке о смијени три члана садашњег Борда директора, с обзиром на чињеницу да смо све одлуке доносили једногласно? Да ли је примијењено извлачење из шешира или неки други, само њему познати метод?

Поручујемо Kривокапићу да точак промјена који смо покренули у функционисању Црногорске пловидбе АД не може нико зауставити, па био то и премијер. Зар Kривокапић мисли да цјелокупна црногорска јавност не види да је у питању подршка коруптивним радњама, и да се отворено ставио на страну оних који су остварили милионске добитке, а компанију довели до банкрота?

Очекујемо од Здравка Kривокапића одговоре на ова питања, јер то заслужују грађани и чланови постојећег Борда директора.

Са овим отвореним писмом не закључујемо већ почињемо комуникацију на ову тему, па ће морати одговорити на многа питања која се до сада нису јавности презентовала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:34