Славица Драшковић / -Фото: Приватна архива
08/11/2021 u 11:21 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ревизор Славица Драшковић: Монтенегро бонус крио конфликт интереса и важне податке о послу

Рад у Монтенегро бонусу доо Цетиње нам jе био веома отежан, што смо и навели кроз записнике, jер нам у вриjеме када jе извршни директор био Милан Чолаковић ниjе било омогућено да пратимо рад независног ревизора друштва Еурорев доо Подгорица, коjи jе у том тренутку вршио ревизиjу преко 12 година узастопно, казала је Славица Драшковић, унутрашњи ревизор у јавном сектору

Унутрашњи ревизор у јавном сектору Славица Драшковић казала је да је рад ревизорског одбора на чијем је била челу у државној компанији Монтенегро бонус доо Цетиње био веома отежан. Драшковић је у периоду 2018. и 2019. године била предсjедник ревизорског одбора те државне компаније и Црногорске пловидбе АД Котор. Она истакла да циjени што jе Државна ревизорска институција (ДРИ) извршила ревизиjу ефикасности рада ревизорских одбора и што је оциjенила да су од четири наjефикасниjа ревизорска одбора чак два у коjима jе била предсjедник.

– Рад у Монтенегро бонусу доо Цетиње нам jе био веома отежан, што смо и навели кроз записнике, jер нам у вриjеме када jе извршни директор био Милан Чолаковић ниjе било омогућено да пратимо рад независног ревизора друштва Еурорев доо Подгорица, коjи jе у том тренутку вршио ревизиjу преко 12 година узастопно, иако смо писаним путем инсистирали да нам омогући мониторинг, имаjући у виду да jе то наша надлежност у складу са чланом 31. Закона о ревизиjи – рекла је Драшковићева. Додала је да је у извjештаjу ДРИ наведено да су кроз сjеднице и записнике указивали на третман имовине, слабе унутрашње контроле, конфликт интереса и остале високе ризике код управљачких функциjа, а што су детаљно документавали у материjалима.

– Претходна влада jе разриjешила све ревизорске одборе у марту 2020. године. На основу увида у наш тадашњи рад, Министарство капиталних инвестициjа у августу 2021. године ме jе опет делегирало Министарству финансиjа и социjалног старања за члана садашњег Ревизорског одбора. Суочени са великим броjем неправилности моjе колеге и jа смо садашњем Одбору директора препоручили пар независних ревизора с обзиром на то да jе jедан ревизор узастопно радио ревизиjу 15 година како би се обезбjедила обjективност – казала је Драшковићева. Истакла је да је Одбор директора након тога изабрао независног ревизора, друштво МВ консалт, коjи jе управо завршио ревизиjу уз њихов мониторинг.

– Налази те ревизије ће бити доступни на разматрање већинском власнику, држави и свим корисницима извjештаjа. Постоjе материjално значаjне грешке, неправилности и неусаглашености коjе ће се у наредним данима презентовати – рекла је Драшковићева. Додала је да је рад у Црногорскоj пловидби ад Котор био проактиван и руководство jе усваjало све препоруке ревизорског одбора.

– Одбор директора jе веома циjенио препоруке и у односу на указане слабости, Друштво jе вршило унапређење унутрашњих контрола код финансиjског извjештавања – истакла је Драшковићева.

А.Д. – Вл.О.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:23