фото: Скриншот / - фото: Скриншот
18/03/2022 u 10:57 h
Biljana Brašnjo, Ana GajevićBiljana Brašnjo, Ana Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Радници Металца ушли у фабрику: Тврде да је штите од рушења

Поручили су да ће овдје боравити неколико дана, као и да су спремни на све

Радници Металца Термохема су, након састанка са предсједником Скупштине општине  Никшић Немањом Вуковићем, ушли у круг фабрике како би је, тврде они, заштитили од рушења.

Поручили су да ће овдје боравити неколико дана, као и да су спремни на све.

-Бранићемо то тамо и рукама и ногама. Било ко да дође, па Спуж, Спуж.. Склонити се нећемо, знамо ко тамо долази, ући ћемо тамо да наплаћуемо, биће крви. Ко је, без држава приватизовао Металац, ја нијесам. Општина нема пара да купи фабику, али има приватник, знамо ко све тамо долази. Гдје су те силне паре, сваки дан слушамо, о буџету - упитали су радници.

Радник Ратко Раичевић казао је да не вјерују више никоме.

- Власници отпада Косановић и Бајовић казали су да је све завршено и да ће Металац да се реже у старо гвожђе и да ће ту доћи неки Кинези да отворе фабрику ауто-дијелова, али у то не вјерујемо. Мислимо да ће Лидл ту да отвори тржне центре, а ми нећемо радити као продавачице сигурно, а у овом другом дијелу ће зграде да праве. Бићемо овдје док не испуне наше захтјеве. Очекујемо да ће нас примити министар Милатовић, да видимо како ћемо ово да ријешимо. Догореки је више свима. Обећали су по сто пута, а ми се повучемо, а чим закажемо протест кажу сачекајте дан два биће ријешено. Прво да се ми испоштујемо, па онда нек долазе нек руше, ако је то у интересу државе и града - поручио је он.

Вуковић је истакао да су прва власт која говори истину, те истакао да немају пара да купе Метлац, као и да ситуација није повољна ни по Општину, ни по раднике.

- Нећемо да вас игноришемо, ви сте наши суграђани и комшије. Знамо за ваш проблем, знамо да сте имали састанке са предсједником Општине и са министром Јаковом Милатовићем. У том моменту било је блзу рјешење, али нажалост та цијена коју је понудио тадашњи власник била је скупа овим инвеститорима који су били заинтересовани и вјероватно се из тих разлога одустало. Што се нас тиче, нисмо жељели да будете испред Општине, а ми да се правимо да нисмо ту, као што су се правили неки. Ми смо вас позвали да уђете и да попричамо као људи, суграђани и пријатељи, и разумијемо ситуацију у којој се налазите. Нисмо срећни због овога шта се дешава - казао је Вуковић радницима.

Фирмом је газдовала чешка компанија Термохем која је обуставила производњу прије три године. У октобру прошле уведен је стечај, а око 110 радника је без посла и потражују укупно преко милион еура.

image

фото: Биљана Брашњо

- фото: Биљана Брашњо

Радници су добили информацију да ће хале фабрике да се руше што, како поручују, неће дозволити. Вуковић је рекао да ће разговарати са министром економског развоја Јаковом Милатовићeм, а радници траже да се до тада не дирају хале фабрике

Радници траже од државе и надлежних министарстава да блокирају активности Термохема, који је иначе имовину Металца укњижио на фирму Термохем спол, а Металац Термохем нема никакву имовину па с обзиром на то радници се не могу наплатити из стечаја.

Са радницима осим Вуковића, разговарали су и потпредсједник Општине Митар Горановић и шеф кабинета председника Општине Марко Перућица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:16