Са једног од ранијих протеста / IVAN PETROVIC-IPE
25/01/2022 u 08:03 h
Marko Stojanović, Milica VujisićMarko Stojanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Превозници чекају да им Влада уплати новац: Протестоваће сваког радног дана

Превозници су спремни да до петка сачекају одговор од Министарства финансија и социјалног старања, да ли ће им бити исплаћено око 120.000 еура. Ако до тада не добију одговор, крећу у протестне вожње, које ће трајати по три сата, сваког радног дана од 14 часова

Представници аутобуских превозника, окупљених у НВО "Кластер превоза Црне Горе" пријавили су Управи полиције за петак нове протесте, уколико се не испуне обећања надлежних да се уплати дио новца који је требало да се исплати у оквиру друге рате помоћи, која им је обећана претходне године. Како истиче представник овог удружења Давор Докић, превозници су спремни да до петка сачекају одговор од Министарства финансија и социјалног старања, да ли ће им бити исплаћено око 120.000 еура, а ако до тада не буде одговорено, крећу у протестне вожње, које ће трајати по три сата, сваког радног дана од 14 часова.

– Није нам исплаћена друга рата од обећаних шест. Обратили смо се Министарству финансија и социјалног старања, односно господину Милојку Спајићу, са циљем да нам се обезбиједе средства, како би кренула исплата, међутим одговора није било – поручио је Докић.

image

Протести крећу са аутобуске станице

IVAN PETROVIC-IPE

Он наводи, да је очигледно да аутобуски превозници нису примарни министру Спајићу, па ће до петка сачекати, а онда отпочети са свакодневним протестима.

– Истовремено контактирамо са Министарством економског развоја и очекујемо састанак са министром Јаковом Милатовићем, али не знамо да ли ће имати времена да нас прими, јер трећа рата треба да буде обезбијеђена од стране овог министарства. Били смо веома коректни и стрпљиви, али дошла је вода до грла – наводи Докић.

Помоћ договорена у априлу

На састанку одржаном 15. априла претходне године договорена је исплата помоћи у износу од по 500 еура мjесечно по лиценцираноj возноj jединици, на начин што ће први мjесец бити исплаћен из буџетске резерве, други из буџета Министарства капиталних инвестициjа, а трећи из буџета Министарства екокомског развоjа.

Кластер превоза тражи и повраћаj акцизе на гориво за превознике коjи се баве ванлиниjским превозом путника.

Представници НВО "Кластер превоза Црне Горе" у више наврата су истицали да је ова бранша коjа упошљава 2.500 људи, у кризи и пред гашењем уколико држава не нађе модел за решавање ове проблематике.

Докић је навео да већ четири мјесца чекају са исплатом закашњеле рате помоћи, и очекују да до петка добију одговоре, како не би морали да излазе на улице.

– Уколико изађемо, на улици остајемо до испуњења наших захтјева, и возићемо се кроз Подгорицу. Јавили су нам се и припадници гранског синдиката таксиста, као и други незадовољни, тако да постоји могућност да се и они придруже. Сигурно је да има много незадовољних, који ће жељети да нам се придруже, а ми смо овога пута чврсто одлучили да се нећемо склонити са улица док се наши захтјеви не испуне – закључио је Докић.

Аутопревозници су у децембру претходне године протестовали како би им била исплаћена друга рата, за коју је било задужено Министарство капиталних инвестиција, на челу са министром Младеном Бојанићем у износу од 330.000 еура. МКИ је обезбиједило 330 хиљада еура, али превозницима још није плаћено 120 хиљада од тог новца, због чега су се обратили МФСС-у. Од Министарства економског развоја чекају 330 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:21