Винарија плантажа / - Плантаже
17/09/2021 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приход Плантажа 41 одсто виши него прошле године

Ако се узме у обзир да jе утицаj корона кризе на пословање био доминантно изражен у оба квартала текуће године, док у првих 75 дана претходне године ниjе било већег утицаjа корона кризе, остварени резултати продаjе сматраjу се веома добрим, наводи се у саопштењу

Приход Плантажа у првих шест мjесеци износи 7.333.807 еура, што jе 41 одсто више у односу на упоредни период претходне године и 18 одсто више у односу на план за текућу годину.

Одбор директора компаниjе „13. јул Плантаже“ усвоjио jе на данашњоj сjедници шестомjесечни биланс пословања компаниjе.

“У овом обрачунском периоду компаниjа jе остварила приходе од продаjе у износу од 7.333.807 еура, што jе за 41 одсто више у односу на упоредни период претходне године и 18 одсто више у односу на план за текућу годину”, каже се у саопштењу.

Према њиховим риjечима, ако се узме у обзир да jе утицаj корона кризе на пословање био доминантно изражен у оба квартала текуће године, док у првих 75 дана претходне године ниjе било већег утицаjа корона кризе, остварени резултати продаjе сматраjу се веома добрим.

“Остварени приходи су на нивоу 75 одсто прихода остварених у 2019”, каже се у саопштењу.

Додаjе се да су пословни расходи за оваj обрачунски период мањи су 18 одсто у односу на исти обрачунски период у 2020. и 28 одсто у односу на 2019.

“У односу на план за 2021, трошкови су мањи за три одсто. Смањене трошкова jе резултат наjављене оптимизациjе и у складу са пословним планом извршног директора”, каже се у саопштењу.

Оптимизациjа jе, како се наводи, наjвише остварена на позициjи трошкова зарада коjи су за оваj обрачунски период 18 одсто мањи у односу на 2020. и 26 одсто мањи у односу на 2019.

“Ова врста трошкова jе седам одсто мања у односу на план трошкова у 2021. Треба нагласити да су ови расходи на наjнижем нивоу у посљедњих неколико година”, каже се у саопштењу.

Из Плантажа наводе да, како су у првом и другом кварталу пословања компаниjе доминантни одливи у односу на приливе и приходе од продаjе, што jе карактеристика сезонског пословања предузећа код коjег берба производа почиње од краjа другог квартала, остварен jе негативан пословни резултат.

“Он jе наjнижи у посљедње три године и на износу jе од 3.605.374 еура, и као такав jе за 1.462.703 еура мањи у односу на 2020, односно 693.438 еура мањи у односу на 2019”, казали су из Плантажа.

Сви наведени параметри указуjу, како се наводи з саопштењу, на значаjно смањење трошкова, умjерен раст прихода и опоравак пословања, као и на смањење губитка у односу на упоредне показатеље из претходне двиjе године.

“У посматраном периоду све агротехничке мjере реализоване су на вриjеме и у задатим агророковима, и стога се очекуjе успjешна реализациjа овогодишње бербе грожђа. Такође, успjешно се реализуjе берба брескве и нектарине и њен пласман на тржишту Црне Горе и Србиjе”, рекли су из Плантажа.

Из те компаниjе наводе да остварени резултати указуjу на позитивна кретања.

“Иначе, из више разлога, отежаног компаниjског пословања, те можемо да наjавимо jош боље резултате на краjу сљедећег квартала текуће године”, казали су из Плантажа.

Они наводе да посебно истичу чињеницу да ће у складу са компаниjском праксом успостављеном у посљедњих 11 мjесеци - наставити са транспарентним обавjештавањем jавности по свим питањима значаjним за њено пословање.

Из Плантажа поручуjу да jе, упркос свим проблемима коjи по више основа оптерећуjу компаниjски рад, нови менаџмент несумњиво успио да одржи континуитет компаниjског пословања и то сопственим снагама и ресурсима без државне и било чиjе друге финансиjске помоћи и коjа се ишчекуjе.

“И коjа jе приjеко потребна за побољшање њене ликвидности и одржавање односа са компаниjским повjериоцима, коjи су показали у овим тешким временима стрпљење, добру вољу и вjеру у компаниjске потенциjале, снагу бренда и заjедничку будућу пословну перспективу”, закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 15:52