Privredna komora / - PRIVREDNA KOMORA
10/03/2023 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Privredna komora sa Vladom želi da unaprijedi poslovni ambijent

Tek što je donijet, Zakon o privrednim društvima je postao izazovan za primjenu u praksi, pa je privreda ukazala na potrebu za drugačijim, jednostavnijim, pa i temeljnijim rješenjima – kazala je predsjednica Privredne komore

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Udruženjem pravnika Crne Gore, organizovala je 10. marta tradicionalni stručni skup na temu „Zakon o privrednim društvima – Pravci budućeg razvoja crnogorskog kompanijskog prava“.

Riječ je o petom godišnjem skupu koji dvije asocijacije realizuju u cilju razmjene mišljenja privredne i akademske zajednice i iskustva o izazovima u primjeni rješenja iz navedene regulative u praksi.

Na ovu temu govorio je prof. dr Vuk Radović, redovni profesor kompanijskog, trgovinskog i stečajnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon pozdravnih riječi predsjednice Privredne komore dr Nine Drakić i predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislava Radulovića.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić je kazala da velika zainteresovanost privredne i stručne javnosti za ove teme, iz godine u godinu potvrđuje značaj nastojanja dvije asocijacije da približe poslovnoj zajednici kompleksnu pravnu materiju i doprinesu otklanjanju izazova u njenoj primjeni.

– Tek što je donijet, Zakon o privrednim društvima je postao izazovan za primjenu u praksi, pa je privreda ukazala na potrebu za drugačijim, jednostavnijim, pa i temeljnijim rješenjima – kazala je Drakić.

Ona je apostrofirala neka od nedovoljno funkcionalnih rješenja iz ovog zakona, od kojih se pojedina odnose na postupak registracije i način vođenja evidencije privrednih subjekata, a jedan broj njih je u koliziji sa drugim propisima po čijim odredbama privrednici svakodnevno postupaju.

Prema njenim riječima, Privredna komora kroz institucionalno partnerstvo sa Vladom želi da unaprijedi poslovni ambijent između ostalog i kroz dalju modernizaciju seta propisa koji se na njega odnose, pa ne čudi što Zakon o privrednim društvima ne izlazi iz fokusa interesovanja ove asocijacije.

Predsjednik Udruženja pravnika prof. dr Branislav Radulović, istakao je u svom izlaganju izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom, te dodao da ovakvi skupovi doprinose da se kroz razmjenu mišljenja između privrede i akademske zajednice dođe do predloga rješenja koji mogu unaprijediti važeće zakonske norme.

Prema njegovim riječima, posebno značajna za poboljšanja postojećih rješenja bila su izlaganja prof. Mirka Vasiljevića, „Zakon o privrednim društvima Crne Gore i trendovi korporativnog upravljanja“ i prof. Vuka Radovića, „Zakon o privrednim društvima Crne Gore – izazovi i dileme”, koja su održana u Privrednoj komori, a zatim objavljena i u Pravnom zborniku.

Govoreći o Zakonu o privrednim društvima, istakao je potrebu da se crnogorsko kompanijsko pravo dalje usaglašava sa komunitarnim pravom, zatim potrebu izrade zakonodovnog okvira o registraciji privrednih i drugih subjekata, posebno uvažavajući praksu i iskustvo privrednika u primjeni postojećeg zakona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 10:40