ПКЦГ Лого / - ПКЦГ Лого
22/06/2021 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привредна комора важан партнер у ЕУ интеграционом процесу

Предсједник и амбасадорка су се сагласили да је пандемија указала на потребу диверзификације црногорске економије која је због усмјерености на услуге, прије свега туризам, претрпјела велике ударе кризе

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић разговарао је  са амбасадорком ЕУ Оаном Кристином Попом о најважнијим економским питањима на путу наше земље ка чланству у Европској унији.

Предсједник је амбасадорки представио дјелокруг рада Коморе као инстуитуционалног партнера доносиоцима одлука, апострофирајући, између осталог, њене активности на реформи правне регулативе која се односи на пословни амбијент, унапређењу образовног система и промоцији црногорских компанија. Комора је укључена у бројне међународне пројекте у чијој реализацији блиско сарађује са европским партнерима и другим међународним донаторима. Веома је важна њена улога у интеграционим процесима, имплементацији европске регулативе у области привреде и пројектима који се реализују из претприступних фондова ЕУ.

- Привредна комора промовише европске вриједности и њене стандарде приближава црногорској привреди како би се што боље припремила за јединствено европско тржиште - казао је Голубовић.

Амбасадорка Попа је истакла да је Привредна комора Црне Горе драгоцјен партнер на путу ка ЕУ.

-  Веома је важно да Привредна комора има независност у дјеловању. Привреда треба да буде увијек изнад политике, имајући у виду то да креира радна мјеста. Подржавамо активно учешће Привредне коморе у свим преговарачким поглављима која се односе на економију, а у циљу усаглашавања са европским приоритетима у овим областима - оцијенила је Попа.

Предсједник и амбасадорка су се сагласили да је пандемија указала на потребу диверзификације црногорске економије која је због усмјерености на услуге, прије свега туризам, претрпјела велике ударе кризе.

- Европска унија је од самог почетка кризе уз Црну Гору. Током прошле године обезбједили смо помоћ у вриједности 115 милиона еура у виду грантова и повољних зајмова за мала и средња предузећа. Европска унија је и прије почетка интеграционих процеса Црне Горе указивала на кључни значај диверзификације економије, предвидљивости пословног амбијента, његове конкурентности и транспарентности. Зато је преговарачко поглавље 8 од изузетног значаја за Црну Гору - рекла је амбасадорка.

Према њеним ријечима, приоритети ЕУ су изградња пословног окружења у чијем фокусу су дигитализација и зелена економија, а то је дио и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Голубовић истиче да је диверзификација основни задатак привреде, те да су стубови тог процеса - одржива пољопривреда, оџива индустрија, одрживи туризам и информационе технологије - креирани Стратегијом паметне специјализације.

- Надам се да ће актуелна и будуће владе посвећено радити на имплементацији ове стратегије - рекао је Голубовић, истичући велики значај који зелена и циркуларна економија имају за развој Црне Горе.

Током разговора је наглашена велика важност развоја регионалне сарадње и допринос Привредне коморе Црне Горе процесима на креирању заједничког тржишта на простору Западног Балкана. Још једном је апострофирано да регионални процеси доприносе европском путу кандидата, али да ће се о придруживању одлучивати на основу постигнутих резултата сваке од држава.

-Циљ Црне Горе је пуноправно чланство у ЕУ и свака регионална иницијатива која доприноси том циљу има пуну подршку Привредне коморе - истакао је Голубовић.

Амбасадорка је истакла предстојеће укидање роминга на Западном Балкану као један од резултата Берлинског процеса постигнут кроз сарадњу Западног Балкана и ЕУ и најавила да је сљедећи корак омогућавање слободног кретања људи на овом простору.

- Врло је важно да будете дио регионалног удруживања. За реализацију инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан веома је битно успостављање јавно-приватног партнерства. Сарадња приватног и јавног сектора је изузетно важно за комплетирање процеса ЕУ интеграција - казала је Попа.

Током састанка, о пројектима које реалзује Привредна комора говорила је директорица ресорног сектора Тања Радусиновић док је активности и улогу ове пословне асоцијације у Коморском инвестиционом форуму Западног Балкана  представио национални координатор Балша Ћулафић.

У раду састанка учествовали су савјетник предсједника Коморе Дагољуб Булатовић и програм менаџер европских политика за развој приватног сектора Домагој Деначић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:44