/ - илустрација - фото: УП
13/10/2021 u 10:35 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прогнозирају раст црногорске економије седам одсто

У новом октобарском извјештају ММФ-а, Глобални економски изгледи, наводи се да би БДП у наредној години требало да ојача 5,6 одсто у односу на априлских 5,5 одсто

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је у најновијим октобарским прогнозама процјену раста црногорске економије у овој години на седам одсто. ММФ је у априлу прогнозирао раст бруто домаћег производа (БДП) од девет одсто.

У новом октобарском извјештају ММФ-а, Глобални економски изгледи, у који је агенција Mina-business имала увид, наводи се да би БДП у наредној години требало да ојача 5,6 одсто у односу на априлских 5,5 одсто.

Стручњаци ММФ-а у извјештају процјењују раст црногорске економије у 2026. години од 2,9 одсто у односу на ранијих три одсто. Пад БДП-а у прошлој години износио је 15,2 одсто.

ММФ је за ову годину прогнозирао раст БДП-а и осталих држава региона. Раст БДП-а Србије ће износити 6,5 одсто, Хрватске 6,3 одсто, Косова шест одсто, Албаније 5,3 одсто, Сјеверне Македоније четири одсто и Босне и Херцеговине 2,8 одсто.

ММФ је благо снизио процјену овогодишњег раста активности свјетске привреде, па сада очекује да ће порасти 5,9 одсто, 0,1 процентни поен слабије него што су очекивали у јулу. У наредној години раст би требало да износи 4,9 одсто.

Из ММФ-а су казали да су свјетску привреду ове године закочили проблеми у ланцима набавке због континуираног ширења коронавируса.

- Глобални опоравак се наставља, али раст је ослабио, закочен пандемијом- констатовала је на блогу главна економисткиња ММФ-а Гита Гопинатх.

ММФ је снизио прогнозу раста америчке економије у овој години за један процентни поен, на шест одсто. У наредној години, активности у највећој свјетској привреди требало би да успоре на 5,2 одсто. Економја еурозоне забиљежиће ове године раст активности пет одсто, а наредне 4,3 одсто. Њемачка економија би ове године требало да ојача 3,1 одсто, а кинеска осам одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:39