/ - фото: Илустрација
08/10/2021 u 12:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Програмско ангажовање за 1,78 хиљада незапослених са евиденције Завода

Из ЗЗЗ-а је саопштено да је на сједници Управног одбора Завода одабрано 110 извођача, односно корисника средстава за реализацију програма Директно отварање радних мјеста

Кроз шест програма Завода за запошљавање биће ангажовано скоро 1,78 хиљада незапослених са евиденције, најавио је помоћник директора те инсититуције у Сектору за мјере активне политике запошљавања, Драган Маровић.

У питању су програми Директно отварање радних мјеста – јавни рад, Активација жена, Оспособљавање за самосталан рад, Оспособљавање за рад код послодавца, Образовање и оспособљавање одраслих у овој години, као и Програм грантова за самозапошљавање.

- У изузетно изазовној години усљед високог ризика од оболијевања новим вирусом корона, а имајући у виду реалтивно слабе привредне активности и касно усвојени буџет, као и значајнији прилив незапослених на евиденцију, ЗЗЗ је ипак успио да, у складу са Програмом рада, креира и припреми програме и мјере Активне политике запошљавања кроз које ће више од 1,6 хиљада незапослених са наше евиденције пронаћи свој ангажман- рекао је Маровић.

Из ЗЗЗ-а је саопштено да је на сједници Управног одбора Завода одабрано 110 извођача, односно корисника средстава за реализацију програма Директно отварање радних мјеста – јавни рад, код којих ће бити ангажовано 580 особа са евиденције Бироа.

- За реализацију овог програма, Завод је опредијелио 815 хиљада еура уз мјесечно учешће у финансирању од 409,9 еура, по учеснику програма. Овај програм је намијењен посебно осјетљивој групи незапослених: особама без школске спреме или са завршеном основном школом, незапосленим женама као и особама које су на евиденцији Завода дуже од 12 мјесеци- објаснио је Маровић.

Уговори са извођачима програма биће, како је најављено, потписани у току наредне седмице након чега ће почети и његова реализација.

У Заводу су анализирали и структуру новопријављених на евиденцију незапослених. Према ријечима Маровића, највећи број новопријављених биле су жене са дјецом предшколског узраста, које су биле и најпогођеније коронакризом.

- На основу тога, Завод је уз свесрдну помоћ Међународне организације рада, кренуо у реализацију пилот пројекта Активација жена, који је подржао Глобални фонд за одрживи развој УН. Пројекат ће бити реализован за 45 жена у Подгорици и Бијелом Пољу, уз додјелу бесповратних средстава у износу од 112 хиљада долара, као и за 30 жена у Никшићу и Беранама, уз додјелу бесповратних средстава од 38 хиљада долара- прецизирао је Маровић.

Он је навео да је циљ пројекта да обезбиједи женама да приступе тржишту рада, узимајући у обзир специфичне баријере са којима се суочавају, и на тај начин ублаже негативне утицаје коронакризе на њихов живот.

- Још једном позивам послодавце да учествују у овом пројекту. Учеснице пројекта су жене од 25 до 34 године живота, са дјецом предшколског узраста, пријављене у евиденцију Завода од 15. марта прошле године као особе које су изгубиле посао или су се након тог датума пријавила у евиденцију о незапосленим- рекао је Маровић.

Он је казао да тај пројекат, поред осталих активности, подразумијева реализацију обуке на радном мјесту код послодаваца из приватног сектора који своју дјелатност обављају на територијама Подгорице, Бијелог Поља, Берана и Никшића и редовно измирују зараде и доприносе за обавезно социјално осигурање. Послодавци за незапослене жене спроводе обуку на радном мјесту, у трајању од три, односно шест мјесеци, примјерено профилу учеснице програма.

- Са учесницама, за које реализују обуку у трајању од три мјесеца, послодавци закључују уговоре о раду у трајању од шест, а са учесницама, за које реализују обуку у трајању од шест мјесеци, закључују уговоре о раду у трајању од 12 мјесеци. Финансијско учешће Завода у реализацији обуке на радном мјесту која се изводи у трајању од три мјесеца износи 765 еура, а у обуци у трајању од шест мјесеци 1,53 хиљаде еура по учесници- објаснио је Маровић.

Такође, Завод реализује и два програма Оспособљавање за самосталан рад и Оспособљавање за рад код послодавца за извођаче који су вољни да незапосленима са евиденције омогуће учење и усавршавање кроз рад.

- Кроз та два програма, на период од шест мјесеци, биће ангажовано 560 незапослених, односно 280 по програму. Први програм је намијењен незапосленима којима је недостатак практичних знања и вјештина идентификован као препрека у запошљавању- рекао је Маровић.

Он је додао да се други односи на незапослене са стеченим средњим образовањем, без радног искуства у нивоу образовања. За финансирање програма оспособљавања, опредијељена су средства у укупном износу од 1,38 милиона еура, односно 690 хиљада еура, по програму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 12:59