произвођачи чекају нове субвенције / фото: Иван Петровић ИПЕ
30/05/2022 u 20:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Произвођачи млијека чекају ребаланс буџета за нове субвенције

Ми смо тражили додатних десет центи али добили смо само три цента, јер нам је речено да Министарство финансија нема довољно средстава за исплату, казао је представник Удружења сточара Владо Лакић

Произвођачи млијека окупљени у Удружењу сточара истакли су да и даље послују у тешким условима, јер је криза на глобалном нивоу додатно отежала њихов рад, али да ће за неке евентуално нове субвенције морати да сачекају ребаланс буџета који је најављен за јул.

Како је истакао представник овог удружења Владо Лакић, њима ће од првог јуна кренути исплата субвенција од три цента, међутим то није оно што су они тражили од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

– Ми смо тражили додатних десет центи али добили смо само три цента, јер нам је речено да Министарство финансија нема довољно средстава за исплату. Чекају да се одради ребаланс, па да евентуално реагују у том правцу, у складу са својим могућностима – казао је Лакић.

Он је истакао и да су протесте бар за сада одложили, те да сточари сада имају својих обавеза попут кошења, али да ће у наредном периоду о свим својим активностима благовремено обавјештавати јавност.

Подсјећамо, сточари су у претходном периоду протестовали у више наврата тражећи повећање субвенција и откупне цијене млијека наводећи да послују са губицима.

Они су више пута преговарали са представницима Владе и откупљивачима млијека, а већ неколико пута су обустављали и испоруку. Произвођачи су такође у више наврата наводили да је откупна цијена млијека толико ниска да послују са минусом те да је на рафовима у продавницама увозно млијеко знатно јефтиније од домаћег.

Слична ситуација и у региону

Криза је погодила и произвођаче млијека широм Европе, па су многе државе посегнуле за додатним субвенцијама. Након коронакризе највећи опоравак је услиједио у Ирској која је производњу успјела да повећа за трећину, односно за 1,95 на преко 8,5 милиона тона млијека.

Када је ријеч о региону, произвођачи су се углавном жалили на ниску откупну цијену, а најпогођенија је била Србија која је и највећи произвођач млијека. Цијена откупа млијека у Србији је била од 28 до 33 динара по литру, због чега је дошло до гашења једног дијела фарми.

Дио мљекара је у знак протеста, прије неколико мјесеци оставило млијеко испред зграде Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Како су казали они су донирали млијеко угроженима.

– Позивамо све грађане, болнице, установе, уколико желе, да преузму млијеко на нашим фармама. Могу и наши добављачи да достављају млијеко коме треба. Овим гестом желимо да покажемо да нисмо само они који нешто тражимо – нагласили су тада мљекари.

Они су тражили од представника министарстава да они сами формирају цијену млијека.

– Данас цијена прелази 62 цента, а ми имамо сад укупно 56 центи. Свакодневно смо у минусу, тј. шест центи по литру млијека. Ако министри буду вољни да ово саслушају, морају схватити да нам је помоћ неопходна или да гасимо фарме – нагласио је представник мљекара.

Представници министарства владе су у више наврата саопштавали да ће се учинити све да сачувају овај сектор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:18