(
03/08/2021 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Производња у Жељезари одложена до 5. септембра

Радницима ће плате, како је навео, бити исплаћене као и до сада у износу од 90 одсто

Производња у никшићкој Жељезари Тосчелик, којом газдује турска компанија Тосyали, неће почети у четвртак како је претходно било планирано, јер је послодавац запосленима продужио плаћено одсуство за још 30 дана, саопштено је из Синдиката фабрике, јавља Mina business.

Предсједник Синдиката Жељезаре Тосчелик, Жељко Рабреновић, рекао је да су из кадровске службе обавијештени да је нови рок за почетак рада фабрике 5. септембар.

-Рјешења о продуженом плаћеном одсуству су у припреми и биће послата радницима на кућне адресе. За сада ће само Сектор одржавања остати да врши провјеру постројења машина и погона, као и Сектор набавке у случају најављене евентуалне производње почетком септембра- казао је Рабреновић.

Радницима ће плате, како је навео, бити исплаћене као и до сада у износу од 90 одсто.

-Продужетак плаћеног одсуства за нас раднике значи само краткотрајна куповина времена. Агонија и неизвјесност се и даље настављају, јер не знамо хоћемо ли почети да радимо од септембра и на који начин ће се разријешити ситуација у фабрици-рекао је Рабреновић.

Он је казао да је огромно незадовољство због постојеће ситуације још од марта и позвао надлежне да се што прије ријеши проблем Жељезаре Тосчелик.

У секторима одржавања и набавке је, како је навео, упослено свега око 20 радника и посебно је тешко радити запосленима на одржавању, јер су задужени за читаву фабрику.

Почетак рада начелно су за 5. октобар били договорили представници Министарства економског развоја, извршни директор Жељезаре Тосчелик Еркут Алкаја и Синдикат фабрике, али је преиначен у нови рок, како би се покушао постићи адекватан договор о даљој производњи у фабрици.

У Жељезари Тосчелик, у којој је упослено око 270 радника, рад је обустављен у марту по одлуци пословодства због нерентабилне производње и неповољних услова на тржишту.

Запослени су тада послати на принудне одморе уз планиране зараде од 70 одсто, али је тај износ коригован на 90 одсто након састанка пословодства са представницима Министарства економског развоја.

Компанија Тосyали је након тога затражила помоћ у обезбјеђењу годишњих субвенција у износу од пет до шест милиона еура за покретање производње, што је било неприхватљиво за Владу Црне Горе, па су преговори настављени.

Жељезара је продата из стечаја 2012. године, а за њену имовину Тосчелик је платио 15,1 милион еура уз планове да ће годишња производња бити око 400 хиљада тона челика и да ће обрт бити вриједан пола милијарде еура.

Инвестиције за три године, како је било најављено, требало је да износе 35 милиона еура, док је требало бити упослено око 550 радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:22