Протест радника / -Жељко Шапурић
28/09/2021 u 08:14 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници ће заузети Жељезару, ако се Турци не појаве

Од премијера Здравка Кривокапића и министарстава траже да се провјери на који је начин бивша власт поклонила Жељезару Тошчелику

Уколико већ наредне седмице не добију одговор о даљој судбини никшићке жељезаре "Тошчелик", у којој је власник обуставио производњу у марту, радници те фабрике ће организовати радикалне протесте, најављено је са јучерашњег протеста упозорења. Предсједник фабричког Синдиката Жељко Рабреновић казао је да је у петак из Министарства економског развоја добио информацију да ће представници тог ресора средином октобра због жељезаре боравити у Турској, гдје ће разговарати са власницима и ресорним министрима те државе. Око 270 раднике фабрике већ мјесецима је на плаћеном одсуству које, према последњем рјешењу које су добили, важи до 5. октобра. Рабреновић је казао и да је министарство питао шта ће бити са радницима након тог датума, а да му је предочено да је тај ресор послао захтјев "Тошчелику" да на још један мјесец продужи запосленима рјешења, али да им није одговорено.

image

Жељезарци „пријете” заузимањем фабрике

-Жељко Шапурић

– Докле ћемо из мјесеца у мјесец да стрепимо да ли ћемо завршити на Бироу рада. Ако неко мисли да ће ћутке раднике Жељезаре преко ноћи пребацити на Биро, грдно се вара. То слободно нек заборави, од тога нема ништа, јер ми то нити заслужујемо, нити ћемо да дозволимо – поручио је јуче Рабреновић, додајући да управа није дозволила да се петнаестак радника из кадровских служби придружи протесту.
Од Владе и надлежних министарстава траже да што хитније рјешавају проблеме у Жељезари, а најприхватљиви начин јесте да их врати у фабричке погоне. Радник Ковачнице Радивоје Мишковић казао је да само жељезарци знају у каквим условима и са каквим платама раде. Од премијера Здравка Кривокапића и министарстава траже да се провјери на који је начин бивша власт поклонила Жељезару Тошчелику.
– Ову фабрику није правио ни "Тошчелик", ни директор Еркут Алкаја, него наши дједови и очеви и ми. Зато позивам премијера и Владу да се под хитно укључе у рјешавање питања Жељезаре да ми не бисмо фабрику преузимали, ако будемо морали, то ћемо и учинити – казао је Мишковић.

У протесте ће са жељезарцима и металци и рудари

На паркингу преко пута фабрике окупило се неколико стотина радника, а осим жељезараца ту су били и представници радника Рудника боксита, Металца, као и ХТП "Бока". Славко Лочар из Синдиката пољске фирме "Бумех", која експлоатише руду у јами Биочки стан, казао је да ситуација у појединим секторима бивших Боксита није задовољавајућа, а да ће жељезарце подржати на радикалним протестима које најављују. На улицу ће изаћи и запослени у Металцу, гдје је производња прекинута крајем 2019. године. Радник те фирме Радисав Булатовић рекао је да им се нико не обраћа, а више од 100 запослених од којих је око 30 сталних радника, скоро двије године нема плате. Представник НВО "Бивши радници ХТП Боке" Ђорђе Рајак у име свих обесправљених радника затражио је да Влада напокон "склони" садашњег предсједника Привредног суда Блажа Јованића, који не поштује чак ни сопствене одлуке.
– Појединци из вјероватно моћне организоване криминалне групе довели су нас до овог стадијума да је хиљаде породица остало без хљеба и на улици. Закони су на нашој страни али их појединци злоупотребљавају, не поштују, а један од тих је Јованић – рекао је Рајак.


Представник Уније слободних синдиката Алекса Маројевић рекао је да су у Жељезари проблеми од самог доласка турског инвеститора, који је на годишњем нивоу остваривао губитке од четири до пет милиона еура, због чега је упозоравао бившу министарку економије Драгицу Секулић, али да је добијао одговор да "не постоји сумња јер инвеститор редовно плаћа порезе и доприносе". Посланик и предсједник Комисије за контролу приватизације Максим Вучинић истакао је да ће ускоро доћи до уговора о инвестицијама, из којег ће видјети ко је и како Жељезару поклонио "котлокрпима" из Турске. У рјешевању проблема институционално и у складу са овлашћењима помоћи ће и Општина Никшић, чији је предсједник Марко Ковачевић радницима јуче казао да ће добити подршку и ако буду радикализовали протесте. Од опстанка Жељезаре зависе многе породице, а, како је Ковачевић рекао, и Општина и град уопште.

image

Подршку радницима дао и градоначелник Марко Ковачевић

-Жељко Шапурић

– Оно што су наши дједови радили доспјело је некоме у руке и ми сада зависимо од неке њихове добре воље и расположења хоће ли они дозволити да ви радите, хоће ли наставити производњу или неће, а да при том због свега што се у Привредном суду дешава, Влада не може уопште да зна јер нема приступ уговору са инвеститором. То је оно што треба да промијенимо, што треба да се ријеши. У сваком случају физички нећемо дати Жељезару, ја ћу бити ту са вама свакога дана ако се одлучите на било који радикалнији протест, јер нама Жељезара као граду, као општини треба, а треба богами и Црној Гори – казао је Ковачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:25