Филип Радуловић / - Иван Петровић ИПЕ
29/05/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Радуловић: Ускоро резултати анализа пословања државних компанија

Циљ нам је да успоставимо процес средњорочног и годишњег буџетирања и планирања, како бисмо кроз тај процес имали много бољи увид и контролу над очекиваним стратешким развојем компанија, рекао је Радуловић

Анализа пословања државних компанија требало би да буду познати ускоро, саопштио је извршни директор компаније Montenegro Works (МW), Филип Радуловић, и додао да је циљ да све што се дешава у тим предузећима буде транспарентно и јавно доступно.

- У току су анализе пословања државних компанија и вјерујем да ћемо имати врло брзо конкретне резултате. Циљ нам је да успоставимо процес средњорочног и годишњег буџетирања и планирања, како бисмо кроз тај процес имали много бољи увид и контролу над очекиваним стратешким развојем компанија - рекао је Радуловић агенцији Мина-бизнис,

С обзиром на то да код великог броја предузећа нијесу успостављени ти врло сложени, али неопходни процеси, Радуловић је рекао да ће МW, уз подршку међународних партнера, направити јасне смјернице како би сви субјекти могли да успоставе те процесе у складу са најбољом међународном праксом.

- Поред тога, нама је потребна и измјена одређених закона, како бисмо могли у потпуности да обављамо свој посао. Зато вјерујем да ће Влада и Скупштина то препознати и да ће нам тим измјенама омогућити да што боље сагледамо стање свих предузећа - поручио је Радуловић.

На питање шта су циљеви оснивања МW-а и који су приоритети у раду, Радуловић је одговорио да модел компаније МW постоји широм Европе и да је то нешто што желе да направе и у Црној Гори.

- Циљ нам је да успоставимо ефикасан механизам финансијског надзора над предузећима у већинском власништву државе. Свједоци смо да су бројна предузећа у лошем стању због лошег управљања и зато желимо својим дјеловањем да успоставимо ред у компанијама чији је већински власник држава - казао је Радуловић и као примјере таквих компанија навео Плантаже, жељезничка предузећа и Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС). Он је објаснио да је један од циљева МW-а професионализација свих одбора директора, као основ за опште побољшање компанија.

- У складу са тим, ослањајући се на најбољу свјетску праксу из области корпоративног управљања, ми смо већ прописали критеријуме у вези са одабиром чланова одбора директора компанија у државном власништву и тај документ је достављен Влади - подсјетио је Радуловић. Он је навео и да су јавности представили свеобухватан извјештај са свим налазима екстерне ревизије, напомињући да је тај документ јако забрињавајући.

- Одређени број извјештаја није био јавно доступан, иако су, према закону, морали да буду, него смо их прибавили уз подршку колега из Министарства финансија. То је уједно и још један од наших циљева - хоћемо да омогућимо да све што се дешава у државним компанијама буде и транспарентно и јавно доступно, јер грађани треба да знају како се троши њихов новац - казао је Радуловић.

На питање колико им је значајна подршка међународних институција и амбасада, Радуловић је одговорио да су кроз састанке са Међународним монетарним фондом (ММФ) и Свјетском банком (СБ) уочили да су и они препознали да је стање у државним компанијама јако лоше и један од највећих проблема у земљи.

- Имали смо и бројне састанке са амбасадорима земаља Европске уније (ЕУ) од којих смо чули како компаније попут наше послују у њиховим земљама. То је била прилика за нас да научимо нешто из њихових примјера - додао је Радуловић.

Радуловић сматра да је у побољшању управљања предузећима значајан и процес кварталног извјештавања, нарочито у односу на усвојена планска документа, гдје би сва предузећа била у обавези да адекватно образложе сва значајна одступања у односу на план који су предвидјели.

- На тај начин би се стекла могућност правовременог дјеловања и спријечило да се државне компаније доведу у стање какво имамо у Плантажама, жељезничким предузећима и ЦЕДИС-у - закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:29