Монтенегроберза
29/01/2022 u 16:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст индекса и промета на Монтенегроберзи

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 благо је ојачао на 776,46 поена, а MONEX незнатно на 9.970,91 бод

Раст индекса и промета обиљежили су на Монтенегроберзи седмицу у којој је објављено да производња угљоводоника на лежишту које буши конзорцијум компанија Ени и Новатек у црногорском подморју неће бити могућа.

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 благо је ојачао на 776,46 поена, а MONEX незнатно на 9.970,91 бод.

Промет, реализован кроз 14 трансакција, износио је 137,35 хиљада еура и био је 11,5 пута већи од прошлоседмичног. Највећи удио у промету имале су дионице Робне куће Никшићанка, које су коштле 85 центи.

У сриједу је на берзи продато 14,21 одсто акција Робне куће Никшићанка за укупно 60,22 хиљаде еура. Продата количина акција Робне куће Никшићанка одговара удјелу који, према подацима Централног клириншког депозитарног друштва (ЦКДД), има никшићки Нексан. Милосава Жугић из Никшића посједује 31,25 одсто акција Робне куће, Мил-Поп 24,74 одсто, ЦД-ОИФ ХЛТ фонд 18,53 одсто, Љубица Костић из Подгорице 4,01 одсто, а Драган Наранчић из Никшића 1,8 одсто. Остали дионичари имају мање од један одсто акција Робне куће Никшићанка.

Акције Југопетрола су ове седмице порасле 1,9 одсто на 11 еура, док су дионице Луке Бар незнатно ослабиле на 27,19 центи.

Трговано је акцијама Пословно логистичког центра Морача, Луке Котор и Порт оф Адрије, које су у петак коштале 3,51 еура, односно 4,06 еура и 11,5 центи. Дионице Монтецарга коштале су 19,82 цента, а Жељезничког превоза 2,84 цента.

Седмицу је обиљежила информација да производња угљоводоника на лежишту које буши конзорцијум Ени и Новатек у црногорском подморју неће бити могућа, јер је бушотина, према информацијама концесионара, сува.

Из Министарства капиталних инвестиција су казали да су концесионари дошли до краја бушотине и прикупљене узорке послали у Милано, али да тај извјештај још није готов.

Организована је презентација на којој су концесионари саопштили да су порозност и пропусност основне карактеристике лежишта, да су јако неповољне и да нијесу онакве какве су очекивали.

Ени и Новатек су у марту прошле године почели прво истражно бушење нафте у црногорском подморју. Влада је у децембру одобрила продужење првог периода истраживања из уговора о концесији за шест мјесеци, због потешкоћа оперативне и геолошке природе на које се наишло у току процеса бушења.

Ове седмице је објављена информација и да је дефицит јавних финансија у прошлој години, према прелиминарним подацима Министарства финансија и социјалног старања, износио 86,7 милиона еура или 1,8 одсто бруто домаћег производа (БДП).

“Дефицит је мањи у односу на планирани 81,8 милиона еура или 48,5 одсто, док је у односу на дефицит остварен у 2020. години мањи 377,9 милиона еура или 81,3 одсто. Сходно томе, у прошлој години значајно је смањен дефицит јавних финансија као посљедица превасходно опоравка наплате јавних прихода са једне, односно смањења дискреционе потрошње са друге стране”, објаснили су из Министарства.

Влада је ове седмице усвојила Информацију о кредитном задужењу Монтепута од седам милиона еура код Инвестиционо развојног фонда (ИРФ), како би се финансирала набавка опреме и механизације неопходне за одржавање приоритетне дионице ауто-пута од Смоковца до Матешева.

Задужење је предвиђено финансијским планом Монтепута за ову годину, на који је Влада дала сагласност.

Ове седмице је објављено и да је укупан промет на Монтенегроберзи у децембру износио 656,82 хиљаде еура, што је 89 одсто мање него у новембру.

„У поређењу са децембром 2020. године, промет је мањи 70 одсто. Просјечан дневни промет износио је 28,56 хиљада еура, а већи дио, односно 72 одсто, остварен је на слободном тржишту“, наведено је у Билтену Монтенегроберзе.

У децембру је трговано 23 дана и закључено је 113 трансакција. Од укупног броја трансакција, 48 одсто је закључено на берзанском тржишту.

„Трговином акцијама 25 компанија, не укључујући акције фондова, блок послове и обвезнице, остварено је 625,55 хиљада еура промета или 95 одсто укупног и закључено је 107 трансакција“, додаје се у Билтену.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:31