Energetski efikasan dom / - MKI
13/01/2022 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реализована четврта фаза програма "Енергетски ефикасан дом"

У оквиру Програма грађани су били у прилици да аплицираjу за бескаматне кредите до максималног износа до 10.000 еура,

Министарство капиталних инвестициjа jе реализовало четврту фазу програма „Енергетски ефикасан дом“ чиjи jе циљ смањење трошкова гриjања и повећање комфора у домаћинствима, остваривање значаjног смањења емисиjа ЦО2, као и  развоj тржишта ефикасних система за гриjање и хлађење у Црноj Гори.

Како објашњавају, програм подразумиjева атрактиван и одрживи финансиjски механизам у циљу примjене мjера  енергетске ефикасности у домаћинствима.

 - За потребе овог Програма, Министарство капиталних инвестициjа jе у претходноj години обезбиjедило 200.000 еура за субвенционисање камата и накнада за обраду кредита за домаћинства у Црноj Гори за: куповину и уградњу система за гриjање на модерне облике биомасе (пелет, брикет), куповину и уградњу високоефикасних топлотних пумпи за гриjање обjекта, куповину и уградњу сплит и мултисплит система за гриjање/хлађење обjекта, куповину и уградњу термоизолациjе на фасади стамбеног обjекта, куповину и уградњу енергетски ефикасне фасадне столариjе - наводе из Министарства.

У оквиру Програма, како додају, грађани су били у прилици да аплицираjу за бескаматне кредите до максималног износа до 10.000 еура, са периодом отплате до шест година, за спровођење претходно наведених мjера енергетске ефикасности у своjим домаћинствима.

 - Током реализациjе четврте фазе програма, Министарство капиталних инвестициjа jе у периоду од  5.10-29.10.2021.године, добило 201 захтjев заинтересованих грађана у циљу издавања потврде да су квалификовани да учествуjу у програму, а сходно проjектним процедурама. У периоду октобар-децембар 2021. године, партнерске банке (Ерсте банка, Хипотекарна банка и Ловћен банка) су одобриле 136 бескаматних кредита за грађане у оквиру Програма - наводе из овог ресора.

Претходно наведени подаци, као и досадашње искуство у имплементациjи сличних подстицаjних проjеката, показуjу да се свиjест грађана о ефектима примjене мjера енергетске ефикасности у значаjноj мjери повећава.

 - Грађани постаjу свjесниjи да примjеном мjера енергетске ефикасности предвиђених програмом „Енергетски ефикасан дом“, употребом енергетски ефикасних технологиjа, коjи су притом и еколошки прихватљивиjе, могу да у значаjноj мjери повећаjу комфор и даjу значаjан допринос смањењу емисиjа гасова са ефектом стаклене баште - истичу из МКИ.

Поред тога, како додају, проjекти попут програма „Енергетски ефикасан дом“ имаjу вишеструке бенефите, попут обезбjеђивања повољних кредита за грађане, увођење високо-ефикасних технологиjа, успостављање тржишта модерних технологиjа у Црноj Гори, jачање сарадње између домаћих компаниjа и банака.

 - Имаjући у виду претходно наведено, Министарство капиталних инвестициjа ће и у 2022. години реализовати нову фазу предметног програма - напомињу они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:21