Реконструисана трафостаница Кумбор / - фото: ЦЕДИС
23/07/2021 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реконструисана трафостаница Кумбор пуштена у погон

За реализациjу наведених инвестициjа издвоjено jе око пет милиона еура, казали су из ЦЕДИС-а

Црногорски електродистрибутивни систем ЦЕДИС jе пуштањем у погон реконструисане трафостанице 35/10кВ  –Кумбор – успjешно окончао проjекат за чиjу реализациjу jе издвоjено око миллион и 800 хиљада еура, саопштено jе из ЦЕДИС-а.

Како наводе, реализациjом ове инвестициjе омогућено jе знаjачно побољшање квалитета и стабилности у напаjању за око 2.800 корисника на туристички изузетно атрактивном подручjу: Ђеновића, Кумбора, Змиjица, Кишића и диjела Зеленике.

– Подручjе херцегновске општине напаjаjу електричном енергиjом седам трафостаница напонског нивоа 35/10кВ (‘Баошићи’, ‘Клинци’, ‘Игало’, ‘Херцег Нови’, ‘Топла’, ‘Биjела’ и ‘Кумбор’), као и трафостаница 110/35кВ ‘Херцег Нови’. Реконструкциjом ‘Кумбора’ квалитет и поузданост у напаjању електричном енергиjом подигнута jе на значаjно виши ниво, а омогућена jе и релаксациjа комплетног система нарочито у периоду љетњег оптерећења – додаjу из ЦЕДИС-а.

Истичу да jе ова инвестициjа неопходан инфраструктурни предуслов за валоризациjу подручjа Кумбора, коjе jе препознато као престижна туристичка локациjа, нарочито након градње ризорта Порто Нови.

– Такође, реконструкциjом ‘Кумбора’ створени су предуслови и за даљи развоj мреже и прикључење нових корисника. Проjекат jе подразумиjевао грађевинску реконструкциjу постоjећег обjекта трафостанице, замjену комплетног 35кВ и 10кВ построjења, као и уградњу трансформатора (35/10кВ 2 x 12,5МВА) – саопштено jе из ЦЕДИС-а.

Извођач радова jе компаниjа Елецтро Теам ДОО Из Будве, са подуговарачима Еквидистанца ДОО из Бара и Еуропроjект ДОО из Подгорице. –

– ЦЕДИС jе успjешна компаниjа коjа развиjа и инвестира значаjна средства у своjу инфраструктуру и успиjева да прати у стопу развоjне планове црногорске привреде. Трафостаница Кумбор jе изузетно важан обjекат и у значаjноj мjери ће доприниjети сигурности и релаксациjи система, наричито у љетњем периоду – казао jе извршни директор, Владимир Чађеновић.

– До краjа 2020. године кроз Проjекат ревитализациjе средњенапоснске и нисконапонске мреже, на подручjу ове општине уложено jе преко 617 хљада еура, док се ове године радило на далеководу ‘Травуниjа’, као и на ревитализациjи далековода ‘Хотел Парк’, са коjег са напаjа око 600 мjерних мjеста на подручjу од Каменара до Ђурића. Наставићемо овим темпом jер наш приоритет jе беспрекорно наjапање електричном енергиjом и задовољни корисници електродистибутивног система – навео jе Чађеновић.

Предсjедник Општине Херцег Нови Стеван Катић, jе нагласио да jе обjекат пуштен у рад у право вриjеме, односно у периоду када jе због великог броjа туриста стабилно напаjање електричном енергиjом од изузетне важности и додао и да се на оваj начин не подиже само ниво квалитета услуге за туристе и госте Херцег Новог, већ и за локално становништво, чиме се обезбjеђуjе бољи животни стандард.

Према његовим риjечима у херцегновску електродистрибутвну мрежу и обjекте уложено jе преко 4,4 милиона еура током протекле четири године, од чега око милион и 800 хиљада еура у Проjекат уградње електронских броjила на даљинско управљање.

– Морам истаћи задовољство активностима ЦЕДИС-а у Херцег Новом и сарадњом коjу смо имали током последњих неколико мjесеци. О напретку свих нас као друштва не можемо говорити ако немамо риjешена основна питања, попут водоснабдиjевања или напаjања електричном енергиjом. Вjеруjем да ћемо и у наредном периоду jедни другима бити снажна подршка, не само у циљу побољшања електродистрибутивног система, већ и утицаjа на наше грађане и животни стандард. Скоро 3000 наших суграђана сада има знатно квалитетниjе и стабилниjе напаjање електричном енергиjом и сигуран сам да ћемо и у наредном периоду видjети jош значаjних инвестициjа од стране ЦЕДИС-а у Херцег Новом – казао jе Катић.

Како додаjу из ЦЕДИС-а, осим Кумбора, на нивоу примарне мреже у току су и активности на реализациjи проjеката изградње трафостаница 35/10кВ  –Веље Брдо” и  –Дукло – као и реконструкциjа 10кВ построjења у подгоричкоj ТС 35/10кВ  –Центар”.

– За реализациjу наведених инвестициjа издвоjено jе око пет милиона еура. ЦЕДИС паралелно реализуjе и завршне активности у склопу друге године проjеката ревитализациjе средњенапонске и нисконапонске мреже на руралном подручjу широм Црне Горе. Вриjедност уговорених радова на проjектима ревитализациjе износи око 26 милиона еура. У припреми jе и вишемилионски проjекат имплементациjе СЦАДА система за даљински надзор и управљање дистрибутивном мрежом, као и ИИИ проширена фаза Проjекта уградње електронских броjила на даљинско управљање – закључуjу из ЦЕДИС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:11