/ фото: ртцг
11/10/2021 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ровчанин: Не размишљамо о рестрикцијама и поскупљењу

Из ЕПЦГ је саопштено да су сви потрошачи редовно снабдјевени електричном енергијом, и поред чињенице да се земље широм свијета суочавају са енергетском кризом због поскупљења енергената

Електропривреда не размишља ни о рестрикцијама, ни о поскупљењу електричне енергије, саопштио је њен извршни директор Никола Ровчанин и додао да је тренутна електроенергетска ситуација у Црној Гори стабилна.

Из ЕПЦГ је саопштено да су сви потрошачи редовно снабдјевени електричном енергијом, и поред чињенице да се земље широм свијета, Европе и региона, суочавају са енергетском кризом због поскупљења енергената.

- Цијене електичне енергије и гаса су на свом историјском максимуму, а све прогнозе указују да ће цијена енергије расти не само у сљедећој, већ и наредним годинама. Енергетска криза дешава се у тешком периоду увелико поремећеног цјелокупног тржишта и то управо када се друштво почело опорављати од утицаја глобалне рецесије усљед пандемије- наводи се у саопштењу.

ЕПЦГ за сада послује оптимално, без додатних губитака, а све у циљу одржавања стабилног снабдијевања домаћинстава и привреде. Ровчанин је, поводом медијских написа о могућим рестрикцијама и поскупљењу електричне енергије, казао да компанија не размишља о томе упркос чињеници да је цијена на берзи достигла 200 еура по мегават сату (MWh), док је ЕПЦГ домаћинствима и малој привреди испоручује по цијени од 43  еура /MWh.

- Тренутна електроенергетска ситуација у Црној Гори је стабилна, иако се у акумулацијама биљежи мањак воде у односу на билансне планове- рекао је Ровчанин.

Он је навео да је рад ТЕ Пљевља, кључног постројења, тренутно стабилан, док је потрошња усклађена са плановима.

- То постројење тренутно покрива 60 одсто потреба конзума Црне Горе. У случају да дође до испадања ТЕ Пљевља са мреже, били бисмо приморани да увозимо пет гигават сати (GWh) дневно, што би значило да нам је за увоз, на дневном нивоу, потребно милион еура- казао је Ровчанин.

Према његовим ријечима, разлог томе су веома високе цијене електричне енергије на тржиштима, које ових дана достижу 200 еура /MWh.

- Подсјећамо да ЕПЦГ свим потрошачима продаје електричну енергију по пондерисаној цијени од 43 €/МWх, па је тако просјечан рачун за претходни мјесеци износио око 25 еура. Како улазимо у кишни период – а сви релевантни показатељи упућују на то да ће се дотоци на нашим ријекама, као и нивои у нашим акумулацијама поправити – цијенимо да нећемо бити у ситуацији да размишљамо о увођењу рестрикција- навео је Ровчанин.

Што се тиче зависности Црне Горе од увоза електричне енергије, стање је комплексно, али се и у том домену потврђује важност наведених постројења за енергетску и економску стабилност.

- Електрична енергија и гас су посљедња два мјесеца на берзама вртоглаво поскупили преко 100 одсто, али чињеница је да је производња ЕПЦГ диверзификована тако да се, на годишњем нивоу, из хидропроизводње остварује 53 одсто, из термоелектране 38 одсто и из вјетроелектрана девет одсто производње, па је лако је закључити да енергетски биланс Црне Горе зависи како од хидролошких прилика, тако и од стабилног рада ТЕ Пљевља- наводи се у саопштењу.

Ровчанин је казао да када се посматра годишњи ниво, може се рећи да је Црна Гора у тренутном енергетском балансу, односно да је потрошња једнака производњи.

- Током првог и четвртог квартала, имамо вишкове електричне енергије, будући да су то периоди са повољним хидролошким приликама, док током љета имамо мањак електричне енергије коју, због повећане потрошње, изазване потребама туристичке сезоне, морамо да увозимо- навео је Ровчанин.

Он је објаснио да све већи утицај на пословање ЕПЦГ има и волатилност цијена електричне енергије на тржиштима Европе, нарочито током посљедње двије године, па се, због неких глобалних фактора, као што су пандемија, ситуација са гасом, сумпор диоксидом, попут цијелог свијета, суочавају са неким изазовима којих није било у тој мјери током претходних деценија.

Примјера ради, у овој години су цијене за први квартал биле 50  еура/MWh, а до четвртог квартала су порасле на 200 €/МWх.

- Поред наведене чињенице, грађани немају разлога за бригу, јер не размишљамо ни о рестрикцијама ни о повећању цијене електричне енергије- навео је Ровчанин.

Он је додао да до рестрикција електричне енергије може доћи једино усљед више силе, хаварије у преносној и дистрибутивној мрежи.

- Такође, морамо водити рачуна и о ликвидности компаније, како бисмо били у могућности да сервисирамо обавезе које произилазе из уговора о увозу електричне енергије. Погонска спремност наших постројења је на високом нивоу и, док год су ТЕ Пљевља и хидроенергетски објекти у функцији, бићемо у позицији не само да одржавамо енергетску и економску стабилност Црне Горе, него и да дјелујемо у правцу изградње нових постројења“-поручио је Ровчанин.

ЕПЦГ ће и даље наставити да стимулише потрошаче који редовно измирују своје обавезе, а што је у овом тренутку јако важно у циљу одржавања стабилности система.

- И поред чињенице да је систем стабилан, ЕПЦГ позива све потрошаче, да због актуелне ситуације, које се рефлектује и на наш електроенергетски ситем, рационално користе електричну енергију како би сви заједно одржали систем стабилним, посебно имајући у виду неизвјестност по питању актуелне енергетске кризе- закључио је Ровчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:53