Радници испред јаме Биочки стан / Б.Б.
23/03/2022 u 12:03 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рудари јаме Биочки стан поручили: Не дамо машине док не добијемо плате

Директор каже да ће нам уплатити примања ако пустимо машине. Ми машине не дамо, ако их пустимо, не можемо намирити ни цента, поручио је радник Ратко Мијушковић

Уколико им пољска фирма Бумех до понедјељка не измири плате и доприносе, радници јаме Биочки стан на рудокопу Сеоца најавили су да ће радикализовати протесте. Они су се јуче у знак упозорења окупили на Сеоцима, гдје је Бумех експлоатацију боксита обуставио 28. фебруара, а за око 100 запослених нису исплатили половину јануарске и цијелу фебруарску зараду, док им доприносе нису уплаћивали од 15. септембра прошле године. Рудари тврде да их послодавац уцјењује и захтијева да им дозволе да са рудокопа одвезу механизацију па ће им измирити дуговања.

– Директор каже да ће нам уплатити примања ако пустимо машине. Ми машине не дамо, ако их пустимо, не можемо намирити ни цента. Једина солуција која нам је преостала јесте да машине возимо пред наше куће, па нека дођу те институције и полиција да нам забране – поручио је јуче радник Ратко Мијушковић.

image

Бонћински

Б.Б.

Бонћински: Немамо пара за плате

Извршни директор Бумеха у Црној Гори Марћин Бонћински новинарима је јуче казао да о евентуалном рјешењу ситуације на Сеоцима чека одговор власника фирме из Пољске.

– Бумех Црна Гора тренутно не посједује средства за уплату зарада ни за јануар ни за фебруар. Из прошле изјаве знате да смо у спору са Унипром металима, то је у суду и ту ће суд одлучити шта ће бити даље. Ја не знам шта даље, власник мора да се изјасни по том питању, очекујем неке информације и пренијећу их и вама и радницима – рекао је Бонћински.

Он је потврдио да су о куповини рудокопа преговарали са Пејовићем, али да није упознат са евентуалним одлукама ни једне, ни друге стране по том питању.

Како је рекао, извршни директор Марћин Бонћински им је саопштио да је Бумех разговарао са власником компаније Унипром метали Веселином Пејовић о могућностима да купе рудокоп у сеоцима. Иначе, Бумех експлоатацију руде из Биочког стана врши од 2016. године по уговору о сарадњи са Пејовићевом фирмом која је годину раније из стечаја купила имовину Рудника боксита.

– Колико видим овдје будућности нема. Они немају пара да нам исплате потраживања, а не да купе рудник. Немају пара ни за набавку горива, експлозива. Нас Унипром не интересује, са њима немамо никакве везе већ са Бумехом – истакао је Мијушковић.

Потпредсједник Синдикалне организације запослених у Биочком стану Игор Крулановић казао је да су се обратили Министарству капиталних инвестиција и Управи за инспекцијске послове, али да нису добили одговор.

– Послодавац је имао времена да ријеши овај наш проблем, банке неће да чекају, ми тражимо наше зарађене плате, да радимо. Не желимо да будемо таоци погрешних пословних одлука нашег послодавца. Зато још једном апелујемо на све институције да се укључе у решавање овог нашег проблема, времена ћемо им дати до понедјељка, кад ћемо радикализовати протесте. Како, гдје и шта ћемо предузети, ми ћемо одлучити – нагласио је Крулановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:43