Admir Šahmanović
14/08/2024 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šahmanović: Dinamika formiranja naftnih rezervi zavisiće od cijena u narednom periodu

Dinamika formiranja naftnih rezervi umnogome će zavisiti od cijene goriva u narednom periodu, saopštio je ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović.

- Planiranom dinamikom, u odnosu na tržišne cijene, mi ćemo uspjeti da formiramo krajnju količinu naftnih rezervi od 100 hiljada tona za nekih četiri, pet godina - kazao je Šahmanović gostujući u Dobro jutro Crna Goro na TVCG.

On je istakao da je pred ovom Vladom jedan važan zadatak, velika prilika da Crnu Goru konačno uvede u Evropsku uniju (EU), prenosi portal RTCG.

- Što se mene tiče i resora kojim upravljam, stavićemo fokus na ispunjavanje obaveza koje prevazilaze iz procesa evropskih integracija. Fokusiraćemo se na završetak priče oko formiranja naftnih rezervi, zatim oko regulatornog okvira, usvajanju zakona o sigurnosti snadbijevanja naftnih derivata i ažuriranju akcionog plana o formiranju rezervi - dodao je Šahmanović.

Upitan kada će se ući u proces formiranja naftnih rezervi, Šahmanović je istakao da je zakon već upućen Skupštini po hitnom postupku na usvajanje.

- Nakon toga ćemo ažuririati akcioni plan, i onda ćemo pristupiti formiranju naftnih rezervi tako što će se uvesti posebna taksa koja će iznositi otprilike oko tri centa po litru goriva - objasnio je Šahmanović.

On je kazao da će naftne rezerve napraviti neku zaštitu u slučaju da se dese neki eksterni poremećaji na međunarodnom, regionalnom ili internom trržištu, i u tom slučaju građani i privreda će moći da funkcionišu nekih tri mjeseca nesmetano.

Jeftinije sve vrste goriva

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:55